Olvasó

2017.08.14. 10:43

Burgenlandi látogatáson a pusztavámi nyugdíjasok

Az ausztriai testvértelepülésre, Nickelsdorfba látogattak a pusztavámi nyugdíjas klub tagjai.

Civil Tudósítónktól

A rendszerváltoztatás tájékán sorra alakultak meg az országban a különbféle nyugdíjas egyesületek, szervezetek. Pusztavámon Petrovics Istvánné (Gabika) alapította meg először, majd 24 évi aktív tevékenysége után, megvált a régi társaktól. A szervezői feladatot három évvel ezelőtt Albu Lajosné (Bella asszony) vette át. A hagyományos programok tovább folytak: kirándulások, országjárások, közös strandolások, színházlátogatások. A klubnak 80 fő a tagja – mondta Bella asszony –, sajnos az átlagéletkor igen magas, ebből következik, hogy évente többen is elhunynak. Ám van egy szűk mag (20-25 fő), akik minden megmozduláson jelen vannak, s élvezik a kirándulásokat.

Legutóbb testvérvárosukban voltak, a burgenlandi Nickelsdorfban, ahol az ottani nyugdíjas egyesület egy grillpartyra hívta meg a mi nyugdíjasainkat. A magyar határtól alig 7-8 km-re lévő kisváros polgármestere, Erich Weisz fogadta a magyar delegációt. A helyi futballpálya adott otthont a találkozónak, étellel, süteménnyel és itallal várták az utazásban megfáradt idős magyar embereket. Bella asszony elmondta, hogy ma már igen kevesen beszélnek magyarul Burgenlandban, pedig valaha az volt a hivatalos nyelv. Szerencséjükre a Nickelsdorfi Nyugdíjas Egyesület elnöke (Ingrid asszony), még azok közé tartozik, aki – még ha törve is –, beszéli nyelvünket. A pusztavámiak azonban nem estek kétségbe, a többség svábul beszél, így a kommunikáció semmi fennakadást nem jelentett.

A nickelsdorfi és a pusztavámi nyugdíjasok közös ebédje a helyi futballpályán Fotó: Laczkó József

Az osztrák nyugdíjasok is rendszeresen járnak Pusztavámra, minden falusi eseményen megjelennek, és együtt töltik szabadidőjüket a magyar (sváb) nyugdíjasokkal. Az augusztusi magyar nyugdíjasok látogatását, az osztrákok szeptember 24-én viszonozzák, amikor is Pusztavámon egy szüreti felvonulás lesz.

Bella asszony elmondta, hogy képzeletben már össze is állt a menü: finom, magyaros húsételekkel várják majd a nickelsdorfiakat.

 

 

Nédó Géza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!