Olvasó

2017.01.09. 21:15

Elhunyt Somogyi László (1932-2017)

Elhunyt Somogyi László, volt építésügyi miniszter, az ARÉV egykori főmérnöke, a sportszerető székesfehérváriak által Durciként ismert kiváló kosárlabdázó.

Somogyi László a Műszaki Egyetem Építész Karán befejezett tanulmányait követően 1954-ben kezdett Székesfehérváron, a FÁÉV-nél dolgozni. Szakmai pályafutása gyorsan ívelt felfelé, 1960-ban főépítés-vezetőnek, két évvel később főmérnöknek nevezték ki. Az ő feladata volt a műszaki fejlesztések előkészítése, szervezése és a gyakorlatban történő megvalósítása.

Az időközben az ARÉV nevet felvett cég igazgatójával, Kiss Józseffel együtt munkálkodva elérte, hogy a vállalat élen járt az új építőipari technológiák bevezetésében. Egyebek között bekapcsolódott a cég a blokkos- és öntöttház technológiai kísérletekbe, sikeresen használta lakásépítésre is a födémemelési technológiát, s sokoldalúan hasznosította az akkor itthon még újdonságnak számító gipsztermékeket.

Rendszergazdája volt az Alba-Clasp könnyűszerkezetes programnak, amihez a szükséges komponenseket is gyártotta. Az ARÉV-nél töltött sikeres évek után 1978-ban a Középületépítő Vállalat igazgatójának nevezték ki, s még abban az évben Eötvös Lóránt-díjjal ismerték el munkásságát.

1984-ben rábízták az építésügyi tárca vezetését. 1988-ig dolgozott ebben a pozíciójában, majd egy évig a Budapest-Bécs Világkiállítás vezetőjeként tevékenykedett, később több vállalat, egyesület igazgatóságának volt tagja. Annak ellenére, hogy munkája máshova szólította, gyakran ellátogatott Fehérvárra. Az építész társadalom a kiváló szakembertől, a sportszerető közönség pedig a jeles kosárlabdázótól búcsúzik.

ARÉV Baráti Kör Egyesület

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!