Olvasó

2017.03.13. 20:01

Hangverseny, lakásban

Pázmánd ()- Lakás hangversenyre hívta a világban több helyen is fellépett és díjat is nyert Capella Silentium énekegyüttes a pázmándi lakosokat.

Civil Tudósítónktól

A Széchenyi utcai lakásban, az alkalmi "hangversenyteremben" az érdeklődők nagy figyelemmel hallgatták a különös rendezésben tartott énekegyüttes előadását a kandalló melege mellett. Rendhagyó módon a házigazdák a belépőket pogácsával, a vendégek által is hozott friss süteménnyel, teával és helyi pálinkával kínálták. A fiúkból és lányokból felállt kórus ezúttal reneszánsz és barokk madrigálokat adott elő Nápolyból. Két zeneszerző, egy város, két korszak, egy zenei műfaj. Ez volt most a Capella Silentium legújabb műsorának mottója. A pázmándi bemutatón két nápolyi kötődésű mester, Carlo Gesualdo reneszánsz, valamint Alessandro Scarlatti barokk komponista madrigáljait adta elő az énekegyüttes Mészáros Mátyás és Csernyik Balázs művészeti vezetők vezényletével. A gyilkosságtól sem megrettenő Gesualdo számos madrigált komponált, ám ezek jelentősen eltérnek kortársai hasonló műveitől.

A fiúkból és lányokból felállt kórus pázmándi lakáskoncertjükön reneszánsz és barokk madrigálokat adott elő Nápolyból Fotó: A szerző

Meglepő zenei fordulataitól szenvedélyesek és vadak egyben, s ezért abban a korban ehhez hasonló művek nem születtek. Alessandro Scarlatti 100 évvel később született, abban a korban már más volt a zenei ízlés, a gyakorlat, így csak nyolc madrigált komponált. Ehhez hasonló művek mégsem születtek. A két mester műveit kissé furcsa címmel, "Viva la morte!" (Éljen a halál!) mutatta be a hétvégén a Capella Silentium, amely Riminiben, a salzburgi ünnepi játékokon a második helyen végzett, illetve a bécsi Schubert versenyen is díjat nyert. Az együttes 2009 októberében, a zene világnapján alakult, rendszeresen koncertező, állandóan működő énekegyüttes.

E.Várkonyi Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!