Olvasó

2017.07.26. 19:10

Kerti vendégeink

FMH-INFORMÁCIÓ Mit is tudunk a szenderekről? Bevallom őszintén: eddig nem sokat. Esetleg csak annyit, hogy lepkeféle, s hasonlít egy kicsike kolibri madárhoz.

Olvasó

Sokszor próbáltam fotózni, de nem könnyű dolog, mert gyors, mint a villám. Ha sikerül, - márpedig mostanában igen - megörökíteni, boldog vagyok.

Utánanéztem, mert érdekelt az életük. Sok fajta szender él a világban, nálunk 19 fajta fordul elő.

A szenderek a valódi lepkék alrendjének egy zárt, jól elkülönített, mintegy 800 fajt foglal magába, lepkecsoportot alkotnak. Többször megfigyeltem a rájuk jellemző hosszú pödör nyelvüket.

Testükön sűrű szőrbunda van, szívókájuk jól kifejlődött, hosszú. Villámgyorsan tudnak repülni, rövid és hosszú távon is. Manőverező készségük kiváló: amikor egy helyben lebegnek a virágoknál, valósággal gyönyörködni szoktam bennük.

Zúgnak a levegőben, zümmögnek, belekóstolnak a virágok kelyhébe, majd átsuhannak a másik virághoz, hogy azt is megkóstolják. A beporzás terén egyébként a szenderek nagy jelentőséggel bírnak.

Inkább estefelé láthatjuk őket, napközben fatörzsön vagy más rejtekhelyen pihennek.

Márkus Hilda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!