Olvasó

2016.07.29. 17:40

Tűzoltók voltak egy teljes hétig

Pázmánd - Csaknem ötven gyermek élvezte a tűzoltóélet sokszínűségét egy hétig a településen.

E. Várkonyi Péter

A helyi önkéntes tűzoltóság szervezésében öt felnőtt kíséretében az öt nap alatt, más programok mellett, bejárták a balatonfüredi, a balatonfűzfői tűzoltóságot, de természetesen a pázmándi tűzoltó szertárba látogattak be először. Itt Pintér Nándor mesélt, és magyarázta el a szertárban lévő két vonulós szerkocsi működését, és az azon lévő szerszámok és eszközök használatát.

A Balaton melletti két tűzoltóságon - Fűzfőn és Füreden - részt vehettek éles riasztáson, megismerkedhettek a különleges tűzoltó szerekkel, beülhettek a létrás járműbe, a daruba is.

Tűzoltó trikóban a balatonfűzfői laktanyában - a gyermekek nagyon élvezték az egészet. Fotó: A szerző

A műszaki mentőszernek is nagy sikere volt, hiszen a gyermekek elmondása szerint ezekkel találkoznak a legtöbbet az utakon, egy-egy baleset helyszínén. A látogatás alatt, az udvaron sokszor vijjogott a sziréna, a fényhídon pörgött a kék lámpa.

Ezek a gombok ugyanis a legizgalmasabbak a nebulók számára. Az öt nap alatt igen sok tűzoltó fogást megismerhettek a helyi laktanyák hivatásos tűzoltóitól. Balatonfűzfőn a tábor lakói egy éles riasztást is leadhattak. A bejelentés szerint egy macskát kellett menteni a magas fáról. Csúsztak a tűzoltók az emeletről, felvijjogott a sziréna, és a laktanyából kivonultak a mentésre.

Farkas Bozsik Gábor, a székesfehérvári tűzoltóság alezredese, szóvivője, előadásában segített tájékozódni a fiataloknak: hogy mikor ellenség és mikor barátunk a tűz? Ismertette, hogyan kell káresetet jelenteni, ha erre szükség van.

A tábor ideje alatt a gyermekek a szakmai élmények mellett többek között ellátogattak Herendre, a Porcelánművészeti Múzeumba, a tihanyi skanzenbe, vonatoztak és boboztak. A gárdonyi rendőrök a polgári védelem alapvető ismereteiről beszéltek, egy fotóriporter csaknem száz fotón, képes vetítésen mutatta be a tűzoltók önfeláldozó munkáját. Az egyhetes tábor talán egy kis lökést is adott azoknak a fiataloknak, akik életük hivatásának tekintik majdan, ha eljön az idő, ezt a szép, de sokszor veszélyes, izgalmas hivatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!