Közel-keleti konfliktus

2024.05.07. 05:42

Az ENSZ-főtitkár felemelte szavát az izraeli hadsereg rafahi offenzívája ellen

Az izraeli–palesztin háború 214. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszba visszatérő palesztinok mennek a romok között

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Mohamed Szaber

A rafahi és a Kerem Salom-i átkelők azonnali újranyitását sürgette az ENSZ-főtitkár

A rafahi és a Kerem Salom-i átkelők azonnali újranyitására szólított fel kedden António Guterres ENSZ-főtitkár, valamint sürgette Izraelt, „ne súlyosbítsa tovább a helyzetet” a főként palesztin lakosságú Gázai övezetben.

A rafahi és a Kerem Salom-i átkelők lezárása különösen árt a már így is rettenetes gázai humanitárius helyzetnek

– szögezte le Guterres.

Izrael vasárnap, egy rakétatámadás után zárta le a Kerem Salom-i átkelőt, mely addig az övezetbe vezető legfontosabb út volt, a rafahit pedig kedden. Ezt követően az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) azonnal leszögezte: „a Gázába szánt segélyek szállításának két fő artériáját jelenleg elszorították”.

Guterres kiemelte, hogy az övezetben emiatt akár „már ma este kifogyhat az üzemanyag”, valamint felszólította Izraelt és a Gázát ellenőrző Hamász iszlamista szervezetet, folytassák a tűzszünetet célzó tárgyalásokat.

Az ENSZ-főtitkár felemelte szavát az izraeli hadsereg rafahi offenzívája ellen 

 „Azután, hogy több mint 1100 izraelit öltek meg a Hamász október 7-i támadásában, azután, hogy több mint 34 ezer palesztint öltek meg Gázában, nem volt még elég? Nem szenvedtek még el a civilek elegendő halált és pusztítást?” – tette fel a kérdést a főtitkár.

Israeli Raid Nablus West Bank
Izreali katonák páncélozott járművük mellett
Fotó: Middle East Images via AFP

Guterres továbbá ismét felemelte szavát az izraeli hadsereg rafahi offenzívája ellen, a hadseregnek a rafahiakat távozásra szólító felhívásaival kapcsolatban pedig leszögezte: ma nincs Gázában biztonságos hely.

Még Izrael legjobb barátai is világosan kimondják: egy Rafah elleni támadás stratégiai hiba, politikai katasztrófa és humanitárius rémálom lenne

– húzta alá a főtitkár, és felszólított „mindenkit, akinek befolyása van Izraelre, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt egy még nagyobb katasztrófa elkerülése érdekében”.

Kína felszólította Izraelt, hagyjon fel a Rafah elleni támadásokkal

Kína kedden felszólította Izraelt, hagyjon fel a Gázai övezet déli részén lévő Rafah ellen intézett támadásokkal, nem sokkal azt követően, hogy az izraeli hadsereg (IDF) elfoglalta rafahi határátkelő gázai oldalát az egyiptomi határnál.

„Peking felszólítja Izraelt, tegyen eleget a nemzetközi közösség többször elismételt felszólításainak, hagyjon fel a Rafah elleni támadásokkal és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a Gázai övezetben kialakult humanitárius válság ne súlyosbodjon”

– közölte sajtótájékoztatóján Lin Csien kínai külügyi szóvivő.   

„A háború és az erőszak nem jelent valódi megoldást és nem vezetnek tényleges biztonsághoz” – tette hozzá.

Török alelnök: Izrael rafahi offenzívája újabb háborús bűn

Újabb háborús bűnnek nevezte kedden az izraeli hadsereg Rafah ellen indított szárazföldi hadműveletét Cevdet Yilmaz török alelnök.

„Izrael a Hamász Katar és Egyiptom tűzszüneti megállapodásra tett javaslatának elfogadása után alig egy nappal szárazföldi offenzívát indított Rafah ellen, ezzel tovább növelte a palesztin területeken október 7-e óta elkövetett háborús bűnei számát” – írta Cevdet Yilmaz török alelnök az X-en. Hozzátette, hogy Ankara továbbra is az izraeli vezetés elleni törvényes fellépésre törekszik.   

Az egyiptomi külügyminisztérium a rafahi átkelőhely fölötti irányítás izraeli átvétele után arra figyelmeztetett, hogy Izrael rafahi szárazföldi hadművelete veszélyezteti a tűzszüneti megállapodás érdekében tett erőfeszítéseket.

ENSZ: elszorították a gázai segélyezés artériáit

A Gázai övezet két nagy déli határátkelőjének lezárásával elvágták a területet a humanitárius segélyek bejutásától, pedig a határon belül csupán kevés tartalék maradt – jelentette ki az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalának (OCHA) szóvivője kedden.

Jens Laerke, az OCHA szóvivője újságíróknak kifejtette, hogy Izrael lezárta a Kerem Salom-i és a rafahi átkelőt.   

„A Gázába szánt segélyek szállításának két fő artériáját jelenleg elszorították” – mondta Laerke, hozzátéve, hogy az ENSZ ügynökségei számára a hatalmas igény miatt kevés készlet áll rendelkezésre az övezeten belül, ezen felül a területen csupán egy napra való üzemanyagtartalék maradt.   

„Ha huzamosabb ideig nem jut be üzemanyag, az elég hatékony mód arra, hogy az egész humanitárius művelet a sírba jusson”

– közölte a szóvivő.   

Izraeli légicsapás füstje gomolyog a Gázai övezet déli csücskében levő Rafah város felett, az előtérben palesztin belső menekültek szükségtábora 2024. május 6-án, amikor az izraeli erők műveletet kezdtek az Egyiptommal határos városban
Fotó: Iszmail Abu Dajja / Forrás: MTI/AP

Az ENSZ ügynökségeinek jelentése szerint némi segélyt – az üzemanyagon kívül – az északi, erezi átkelőn keresztül bejuttattak az övezetbe, ám ez nem elegendő, ráadásul átszállítása Rafahba roppant nehéz, mivel út közben aktív hadszíntéren kellene átjutni.

Bologna után a római és a nápolyi egyetemen is tábort vertek palesztinpárti tüntetők

A bolognai egyetem után a római és a nápolyi egyetemen is sátrat vertek a palesztinokért és Izrael ellen tüntető csoportok tagjai, miközben Torinóban többezres megmozdulás követelte, hogy szakítsák meg az izraeli oktatási intézményekkel való együttműködést kedden.

A torinói műszaki egyetemként ismert Politecnico hallgatói először az egyetem termeiben és folyosóin rendeztek demonstrációt, majd egy nem messzi irodaházhoz vonultak, ahol az egyetemi oktatói tanács ülése zajlott.   

A fiatalok kezében tartott olasz és angol nyelvű transzparenseken a „Szabad Palesztina!”, „Állítsák le Rafah megszállását!”, „Ki Izraellel, ki a háborúval az egyetemekről!” feliratok szerepeltek.

A Politecnico hallgatói csoportjai áprilisban is több megmozdulást rendeztek. Azt akarják elérni, hogy a műszaki egyetem szakítsa meg együttműködését az izraeli felsőoktatási és kutatási intézményekkel. A diákok úgy vélik, nem kizárt, hogy a közreműködés katonai célokat is szolgálhat.     

Az olaszországi egyetemeken tavaly október óta palesztinbarát demonstrációk zajlanak. Az Egyesült Államok egyetemein tüntető hallgatók példáját követve a bolognai egyetem diákjai voltak az elsők, akik az egyetemi városrész területén sátrakat állítottak fel hétfőn.  

Palesztinpárti tüntetők Rómában
Fotó: AFP

Az árkádokkal övezett téren vitabeszélgetések, koncertek zajlanak, a program szerint szerdán Patrick Zaki lesz a vendég. Az egyiptomi fiatalember, emberjogi aktivista, a bolognai egyetem hallgatója volt. 2020-ban hazájában nemzetbiztonság elleni tevékenységért letartóztatták, 2023-ban három évre ítélték, majd azonnali elnöki kegyelemben részesült.      

A közel-keleti konfliktus kezdete óta Zaki a palesztinbarát olasz csoportok egyik jelképes szószólójává vált.   

Kedden a La Sapienza római egyetem campusán és a II. Frigyesről elnevezett nápolyi egyetem egyik udvarán is sátrakat állítottak fel.     

Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter a Terrorizmus ellenes stratégiai elemzőközpont (Casa) legutolsó ülésén elmondta, hogy a tárca adatai szerint a Hamász palesztin terrorszervezet októberi Izrael ellenes támadása óta Olaszországban közel 1400 tüntetést tartottak a közel-keleti konfliktus miatt: közülük több mint 1100-at a palesztin nép mellett.   

Diego Parente, a Casa elnöke hangoztatta, hogy az egyetemeken már „gyökeret vert” palesztinbarát csoportok mögött palesztin szervezetek és parlamenten kívüli politikai formációk állnak.   

Hozzátette: egyre gyakoribb, hogy a gimnáziumok hallgatói önkormányzataiba is „beszivárognak”, kiskorúakat „toborozva” a tüntetésekre.   

Diego Parente elmondta, a nyugati fiatalok által rendezett palesztinbarát megmozdulásokból hiányzik a vallási indíttatás, sokkal erősebb a szélsőséges,  kormányellenes tüntetési vágy, amely nem számít kevésbé veszélyesnek, mivel dzsihadista tartalommal vegyül.      

Josep Borrell: az EU a Rafah elleni offenzíva elkerülésére kéri Izraelt

Az Európai Unió a nemzetközi közösség minden tagjával együtt arra kéri Izraelt, hogy tegyen le a Rafah elleni offenzíva ötletéről, ugyanis nincsenek biztonságos zónák a Gázai övezet területén, a támadás pedig civilek halálával jár majd – jelentette ki az unió külügyi és a biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben kedden.

Josep Borrell, az EU-tagországok nemzetközi fejlesztési ügyekkel foglalkozó minisztereinek találkozóját megelőzően újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: itt az ideje az ENSZ palesztinokat segélyező ügynöksége (UNWRA) finanszírozása újra indításának.   

A finanszírozás megújításához szükséges jelentések elkészültek, azok alapján a teljes támogatás biztosítása folytatódhat 

– szögezte le.

A finanszírozás elengedhetetlen, ugyanis az UNWRA az egyetlen és legfontosabb szervezet, amely palesztinok millióinak ellátásában segít – hangsúlyozta Borrell, majd hozzátette: a források megvonására vonatkozó állításoknak nincs semmilyen alapja.   

Hangsúlyozta: mindkét fél által elismert tűzszüneti megállapodásra van szükség az izraeli-palesztin konfliktus további elmérgesedének megelőzésére. 

BORRELL FONTELLES, Josep
Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője
Fotó: Ronald Wittek / Forrás: MTI/EPA

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban Borrell azt mondta, legjobb a rombolás elkerülése lenne, és akkor – szavai szerint – nem kellene újjáépíteni Ukrajnát. Most legfontosabb Ukrajna katonai támogatásának folytatása, valamint Ukrajna újjáépítésére és reformjainak támogatására megítélt 50 milliárd eurós forrás eurós támogatás maradéktalan felszabadításának szavatolása – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

A jordániai király a rafahi offenzíva megakadályozására kérte Joe Bident

II. Abdalláh jordániai király hétfői találkozójukon közölte Joe Biden amerikai elnökkel, hogy a tervezett izraeli offenzíva Rafahban „újabb mészárláshoz” vezetne, és arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy azonnal avatkozzon be.

A király figyelmeztetett a Rafah ellen irányuló izraeli szárazföldi offenzíva következményeire, amely a konfliktus regionális továbbterjedését okozhatja és újabb mészárlással fenyeget 

– áll a jordániai királyi udvar közleményében, miután II. Abdalláh a Fehér Házban együtt ebédelt Biden elnökkel.   

BIDEN, Joe; II. ABDALLÁH
Joe Biden amerikai elnök (j) II. Abdalláh jordániai királyt fogadja a washingtoni Fehér Ház északi bejáratánál 2024. február 12-én
Fotó: Michael Reynolds / Forrás: MTI/EPA

A Hamász terrorszervezet tűzszüneti, illetve fogolycsere-egyezményre adott pozitív válasza után az izraeli hadsereg (IDF) hétfőn, légicsapásokat követően elfoglalta rafahi határátkelő gázai oldalát az egyiptomi határnál. A Gázai övezet déli részén fekvő, túlzsúfolt Rafah városa a kitelepítettek hatalmas táborává vált, ahol csaknem 1,5 millió palesztin él katasztrofális körülmények között.   

Biden hétfőn telefonon beszélt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, és azt mondta neki, hogy nem támogat átfogó katonai akciót Rafahban, és a tűzszünet a legjobb módja annak, hogy megkíméljék a túszként elhurcolt izraeliek életét. 

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője is megerősítette hétfőn, hogy Washington nem támogat nagyszabású katonai akciót Rafahban. Matthew Miller szerint a Biden-kormány eddig nem látott olyan humanitárius tervet izraeli részről, amely hiteles és végrehajtható lenne.   

A jordániai közlemény szerint a király az amerikai elnökkel folytatott megbeszélésen hangsúlyozta, hogy minden erőfeszítést meg kell tenni az azonnali tűzszünet érdekében. A királyi udvar elmondása szerint Abdalláh és Biden egyetértett abban, hogy fenntartható tűzszünetre van szükség a Gázai övezetben, illetve a humanitárius segélyek eljuttatásának fontosságát is kiemelték.  

Mindketten továbbra is elkötelezettek a tartós béke elérése mellett, amely magában foglalja a palesztin államhoz vezető utat, Izrael számára nyújtott biztonsági garanciák mellett

– áll a Fehér Ház közleményében.   

A két vezető legutóbb februárban találkozott a Fehér Házban, ahol a régi szövetségesek többek között a közelgő izraeli szárazföldi offenzíváról és a palesztin civilek szenvedéseiről tárgyaltak.   

Jordánia és több arab állam élesen bírálja az izraeli hadműveleteket, és október óta tűzszünetet követelnek, amióta a civil áldozatok száma rohamosan nő.

A palesztinok és az értük tüntetők mellett áll ki új dalában Macklemore

A palesztinok és az értük tüntetők mellett áll ki kedden kiadott dalában Macklemore amerikai rapper, aki szerzeményében élesen bírálja a jelenlegi amerikai kormány hozzáállását a Gázai övezetben folyó háborúhoz és az Amerika-szerte kirobbant egyetemi tiltakozások elnyomását.

Macklemore a dal streamelésből származó bevételét az ENSZ palesztin menekülteket segélyező szervezetének, az UNRWA-nak juttatja majd el.   

A dal címe egy a Gázai övezetet ért támadásban meghalt palesztin kislány nevére utal. A Columbia Egyetem tüntető diákjai az általuk elfoglalt iskolaépületet Hind's hallnak, azaz Hind csarnokának nevezték el. A Hind's hallban Macklemore azt mondja, a rendőröknek nem az egyetemi tüntetésekben kellene látnia a problémát, hanem a tiltakozások okában. 

Macklemore; Haggerty, Benjamin Hammond
Macklemore (Benjamin Hammond Haggerty) amerikai rapper
Fotó: Mónus Márton / Forrás: MTI

A rapper dalában leszögezi, hogy az ősszel nem Joe Biden jelenlegi amerikai elnökre fog szavazni, azért, ahogyan a gázai háborút kezeli. Ezen felül kritizálja a Facebookot és az Instagramot működtető Metát, és hevesen kikel a rasszizmus és a szólásszabadság korlátozása, és a TikTok videómegosztó oldal tervezett betiltása ellen. A rapper dalában azt kérdezi, hogy a zeneipar miért hallgat az izraeli-palesztin konfliktusról.

Hollandiában a rendőrség vetett véget egy egyetemi palesztinbarát tüntetésnek

Hollandiában kedd reggel a rohamrendőrség vetett véget az Amszterdami Egyetem (UvA) campusán zajló palesztinbarát tüntetésnek, a hatóságok 125 embert tartóztattak le.

Hétfőn az UvA campusát palesztinpárti diákok foglalták el, felszólítva az egyetem vezetőségét, hogy szakítsa meg kapcsolatait az izraeli felsőoktatási intézményekkel a Gázai övezetben zajló háború miatt. 

A tiltakozók sátrat vertek az egyetem udvarán, eltorlaszolták az épület bejáratát és kiáltványt adtak ki, amelyben azt követelték, hogy az oktatási intézmény hozza nyilvánosságra az izraeli tudományos intézetekkel és vállalkozásokkal fenntartott kapcsolatait, és szakítsa meg az együttműködést azokkal az intézményekkel, amelyek kapcsolatba hozhatók a palesztin területeken elkövetett erőszakkal. A demonstrációhoz további két amszterdami egyetem diákjai is csatlakoztak.  

Az egyetem kedd este többször is felszólította a tüntetőket, hogy távozzanak, de kevesen tettek eleget a felszólításnak. A rohamrendőrök hajnali 3 órakor érkeztek a helyszínre. A rendőrségi jelentések szerint a tüntetők petárdákkal dobálták meg őket.      

A rendőrség közleményében azt írta, hogy a tüntetés kockázatos volt, „részben a barikádok miatt, amelyek megakadályozták, hogy a mentőszolgálatok bejussanak a helyszínre. Vészhelyzet esetén maguk az aktivisták is a helyszínen rekedhettek volna”.   

Sok tüntető még kedd reggel is őrizetben volt. A rendőrség néhányukat az azonosításuk után szabadon engedte. Ők továbbra is gyanúsítottak maradnak az ügyben. Azok, akiknek a személyazonossága még nem ismert, továbbra is őrizetben maradnak.   

Hollandiában kedd reggel a rohamrendőrség vetett véget az Amszterdami Egyetem (UvA)
Fotó: ANP via AFP

Az UvA kedden közzétette honlapján azoknak az izraeli intézményeknek a listáját, amelyekkel együttműködésben áll; három izraeli egyetemmel folytat diákcsereprogramot, a Tel-Aviv-i Egyetemmel, a Jeruzsálemi Héber Egyetemmel és a Ben Gurion Egyetemmel. Az UvA kutatói nyolc olyan európai kutatási projektben is részt vesznek, amelyekben izraeli kutatók vagy vállalatok is partnerek.   

„Az UvA semmilyen körülmények között nem kíván hozzájárulni a hadviseléshez, és nem veszünk részt a katonai oktatás területén zajló csereprogramokban sem” – írta az egyetem.   

Robbert Dijkgraaf ügyvivő oktatási miniszter a X-en felhívta a figyelmet: az egyetemek a vita és a párbeszéd elsődleges helyszínei, elégedetlenség kifejezése megengedett, de ezt úgy kell tenni, hogy mindenki számára biztonságos legyen.     

A szomszédos Belgiumban hétfőn a flandriai Genti Egyetem diákjainak egy csoportja, mintegy száz hallgató hétfő reggel elfoglalta az oktatási intézmény campusát, és felszólította az igazgatótanácsot, hogy szakítsa meg a kapcsolatokat Izraellel, valamint vállaljon erőteljesebb kötelezettségeket a zöld átállás mellett. A tiltakozók a tervek szerint szerdán fejezik be akciójukat.

Izrael elfoglalta a határátkelő gázai oldalát Rafahban

Az izraeli hadsereg (IDF) hétfő éjjel elfoglalta rafahi határátkelő gázai oldalát az egyiptomi határnál – közölte az IDF szóvivője kedden.

Az IDF közlése szerint az izraeli egységek több mint százötven célpontot támadtak meg, megöltek mintegy húsz terroristát, és találtak három alagútlejáratot a rafah elleni eddigi hadjáratban. Az éjjeli hadművelet során a palesztin iszlamisták robbanószerrel teli autóval próbálták megtámadni az izraeli erőket, de a járművet megsemmisítették.

A hadseregben úgy vélik, hogy a megtalált alagutak a Hamász földalatti védelmi útvonalának részei, és nem tartoznak az egyiptomi területre tartó járatokhoz.   

Váel Abu Omar, a rafahi határőrség szóvivője is elmondta, hogy izraeli erők érkeztek a Gázai övezet területén lévő rafahi átkelőhöz. Közölte, hogy a katonai tevékenység miatt leállították az átkelőnél az Egyiptomból érkező áru- és személyforgalmat.   

Izraeli légicsapás füstje gomolyog a Gázai övezet déli csücskében levő Rafah város felett, az előtérben palesztin belső menekültek szükségtábora 2024. május 6-án
Fotó: Ramez Habbub / Forrás: MTI/AP

Az izraeli rendőrség hétfő este letartóztatott hat szélsőséges jobboldali aktivistát, akik megpróbálták megakadályozni, hogy a humanitárius segélyszállító teherautók eljussanak a Gázai övezetbe.   

A rendőrség közleménye szerint a tüntetők egy része megrongálta a teherautókat és azok tartalmát. A „9-es parancs” nevű szélsőséges izraeli jobboldali nacionalista szervezet jelentkezett az akció elkövetőjeként, melynek aktivistái az elmúlt hetekben a segélyek gázai átadása ellen tüntettek, megzavarták a kamionforgalmat az asdódi kikötőben és a Kerem Salom-i gázai átkelőnél. A Kerem Salom-i határátkelő biztonsági okokból egyelőre szintén zárva van – tudatta az izraeli hadsereg.   

A Hamász által hétfőn este elfogadott tűzszüneti javaslat csak kisebb változtatásokat tartalmaz az Izrael és az Egyesült Államok indítványozta legutóbbi változathoz képest – mondta a The New York Times című amerikai lapnak két, a javaslatok részleteit ismerő forrás. A források szerint ez komoly javaslat, és Izraelnek el kell döntenie, hogy elfogadja-e.   

A katari külügyminisztérium bejelentette, hogy kedden elindítja közvetítő delegációját Kairóba, a tűzszünetet és a túszok szabadon bocsátását célzó, Izrael és Hamász közötti megállapodás érdekében. „A Hamász válasza a javaslatra pozitívnak minősíthető” – közölték.   

A libanoni síita Hezbollah dróntámadásában elesett két, 31 éves izraeli tartalékos katona hétfőn a libanoni határnál fekvő Metulában, ahol a házak jelentős részét lerombolták a libanoni rakéták, s amelynek lakóit már hónapok óta kitelepítették az állandó belövések miatt.

A Hamász elfogadott egy tűzszüneti javaslatot

A Hamász elfogadja azt a tűzszüneti javaslatot a Gázai övezeti háborúval kapcsolatban, amelyet Egyiptom és Katar mint közvetítők dolgoztak ki – jelentette be hétfőn este Iszmail Haníje, a palesztin iszlamista terrorszervezet politikai irodájának vezetője. Izrael hivatalosan még nem reagált a javaslatra.

Haníje a katari miniszterelnökkel és az egyiptomi titkosszolgálat vezetőjével együtt jelentette be szervezetének döntését – adta hírül a Magyar Nemzet.

Ezt követően a Hamász egyik tisztségviselője azt mondta: 

„megegyeztünk egy hathetes tűzszünetben”.

Joe Biden amerikai elnök nem sokkal a Hamász bejelentése előtt telefonon beszélt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, és az izraeli média közlése szerint azt mondta neki, hogy a tűzszünet a legjobb módja annak, hogy megkíméljék a túsznak elhurcolt izraeliek életét.

Izrael hivatalosan még nem reagált a tűzszüneti javaslatra.

Röviddel a Hamász bejelentését követően a palesztin szervezet fogságában lévő izraeli túszok családtagjai elkezdték akadályozni a forgalmat több főútvonalon Tel-Avivban. 

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

Ez történt hétfőn:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában