Megfelelő ápolás

2021.01.24. 07:40

Bútoraink eredeti fényét sokáig megőrizhetjük, ha figyelünk az adott felület igényeire

A téli időszakban kevesebb időt töltünk a szabadban, így több lehetőségünk van otthonunk csinosítására és akár olyan tevékenységekre is, amelyekre egyébként nem szánunk időt és energiát. Ilyen a bútorápolás is. Legyen szó fáról, bőrről vagy szövetről, mindegyik anyagnak szüksége van időnként egy kis karbantartásra.

Héjj Vivien

A tömörfa munkalapot a típusához való olajjal érdemes kezelni, de előtte tisztára és szárazra kell törölni a felületet

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Bútorainkat általában hosszú évtizedekre vásároljuk, azonban ahhoz, hogy eredeti szépségüket fenn tudjuk tartani, időt kell szánni az egyes darabok szakszerű ápolására is. Mit jelent ez? Habár a rendszeres portörléssel, porszívózással a mindennapi szennyeződéseket hatékonyan eltávolíthatjuk, időnként érdemes specifikusan tisztítani a bútorainkat.

A fából készült darabok – ha vigyázunk rájuk – akár egy életen át megmaradhatnak eredeti, hibátlan állapotukban. Mivel ezek nem szeretik a nedvességet, ezért esetükben részesítsük előnyben a száraz takarítást, ami kimerül egy puha rongy vagy törlőkendő használatában – utóbbinak ráadásul minimális polírozó hatása is van. A száraz portalanítás után arra kell törekedni, hogy a fa természetes nedvességét minél hosszabb időre konzerváljuk. Ehhez használhatunk politúrt, vakszot, méhviaszos bútorápolót vagy magas viasztartalmú szereket. Ha házilag elkészíthető megoldásban gondolkodunk, akkor a lenolaj és a só keverékére hagyatkozhatunk. Ebből cseppentsünk egy rongyra, majd töröljük át a kezelendő felületet! Hatékony megoldás még a citromlé és az olívaolaj egyvelege is.

Manapság rendkívül elterjedtek a laminált bútorlapokból készült darabok, melyek gyakorlatilag műanyaggal bevont faforgács vagy farost lapokból állnak. Amit fontos tudni, hogy ezek a bútorok nem bírják a nedvességet és a magas páratartalmat. A probléma nem a felületen, hanem az elzárásnál jelentkezhet. A hagyományos élfóliázott bútor könnyen tönkremegy, ha nedvesség éri. A folyamat speciális elzáróréteggel megelőzhető, ugyanis ez megakadályozza, hogy a nedvesség a bútor belsejébe szivárogjon. Ápolása során különösen figyeljünk arra, hogy a felület ne karcolódjon. Kerüljük a durvább takarítóeszközöket, ennél a típusnál is hagyatkozzunk a puha rongyokra!

Munkalapok esetén – legyen szó tömör fáról vagy gránitról – aranyszabály, hogy a felületi szennyeződéseket ne hagyjuk megszáradni, amint lehet, takarítsuk le, emellett lehetőség szerint kerüljük a túlságosan erős, sok vegyi anyagot tartalmazó tisztítószereket! A tömörfa munkalapot a típusához való olajjal érdemes kezelni. Az olajat az után vigyük fel, amikor már tiszta és száraz a felület. Hagyjuk hatni 20-30 percig, majd a felesleget töröljük le!

A márványfelületek a konyhákban és a nappalikban egyaránt megjelennek. Tisztításuk gondos körültekintést igényel, hogy a különböző szennyeződések ne hagyjanak maradandó elszíneződést maguk után. Erre alkalmas a szódabikarbóna és víz elegyéből készített pépes krém, amely hatékonyan tisztítja a felületet.

A tömörfa munkalapot a típusához való olajjal érdemes kezelni, de előtte tisztára és szárazra kell törölni a felületet
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A bőr- és a műbőr bútorokra egyaránt igaz, hogy óvni kell őket a közvetlen napfénytől, hiszen nedvességtartalmuk elvesztésekor könnyen berepedezhetnek. Ennek megelőzése a rendszeres ápolásban rejlik. Itt is segítségünkre lehet egy puha rongy vagy nedves törlőkendő. Ami lényeges, hogy töröljük a felületet, semmiképp se dörzsöljük! Ha komolyabb szennyeződésekkel állunk szemben, akkor a szappanos víz hatékony segítség. Mindemellett 3-4 havonta érdemes speciális bőrápoló szerrel is kezelni a felületet.

A bútorszövet igen gyakori, ám mégis kissé problémás, ugyanis a tisztítása nem egyszerű. Célszerű rendszeresen kiporszívózni – kis szívóerőre állíva a gépet –, valamint szálirányban átkefélni és bizonyos időközönként nedves ronggyal áttörölni a felületet. Próbáljuk elkerülni, hogy a szennyeződések és a foltok a szövet mélyére jussanak! Ha mégis maradandó foltok keletkeztek, akkor érdemes szakemberre bízni a tisztítást, ugyanis a túlzott súrolással és a különféle vegyszerekkel akár visszafordíthatatlan károkat is okozhatunk.

Általánosan elmondható, hogy bútortisztításnál érdemes kerülni a klórtartalmú vegyszereket, a szerves oldószereket, valamint a szemcsés súrolókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!