Otthon

2014.11.25. 17:30

A barátság kenyere

Magyaralmás - Olvasónk Kovácsné Hamberger Brigitta küldte el nekünk a a barátságkenyér vagy Vatikán kenyér receptjét. Amihez először is kell egy barát...

Gábor Gina

A baráttól kapjuk ugyanis kovászt: Olvasónk ehhez egy kollégája jóvoltából jutott, és tőle kapta a receptet is. A tésztához nem érhet fém, csak műanyag és fakanál. Az elkészítési idő alatt nem kell hűtőben tárolni, az asztalon, konyharuhával letakarva tartsuk.

A tészta készítése több napig eltart. Hétfőn hozzáadunk a baráttól kapott kovászhoz 25 dkg cukrot, nem keverjük össze. Kedden ráöntünk 2,5 dl tejet, de nem keverjük össze. Szerdán rászórunk 25 dkg lisztet, és még mindig nem keverjük össze. Csütörtökön fakanállal háromszor megkeverjük a tésztát. Pénteken a tésztához adunk még 25 dkg cukrot, 2,5 dl tejet és 25 dkg lisztet, jól elkeverjük. Ekkor négy részre osztjuk a tésztát, ebből három részt elajándékozunk. Szombaton a maradék negyedhez hozzáadunk 3 tojást, 1,5 dl olajat, még 25 dkg lisztet, a 0,5 kávéskanál szódabikarbónát, fél csomag sütőport, diót, csipet sót, 0,5 kávéskanál fahéjat, 1 csomag vaníliás cukrot, mazsolát és étcsokoládét. Jól összekeverjük, a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és megsütjük. (190 fokon 20-30 perc alatt készül el.)

Kovácsné Hamberger Brigitta hozzáteszi: Bevallom, én rendszerint csak két részt ajándékozok tovább, egy adagot lefagyasztok. Igaz ugyan, hogy az eredeti recept szerint a barátságkenyeret az életben csak egyszer szabad megsütni, hogy szerencsét hozzon - és a fagyasztástól óva intenek. De én a barátságkenyeret annyira megszerettem, hogy önző módon megtartottam egy rész kovászt, hogy mindig legyen otthon kéznél. Ha eszembe jut csak előveszem, és hétfőtől elkezdem hozzáadni naponta, amit csak kell...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!