Otthon

2015.08.17. 14:40

A fia emlékét őrzi a kis kert

Bodajk - Sokan küldtek be fotókat az Év kertje 2015. pályázatunkra. A legszebbnek ítélt tíz kertet mutatjuk be sorozatunkban. Végül olvasóink szavazatai döntik el, kié lesz az idén a legszebb kert. Ezúttal Kriszkó Józsefné otthonában vendégeskedtünk.

Sebestyén Lilla

Kriszkó Józsefné elárulta, a trombitavirággal csak egy a probléma: túl sokat kell takarítani utána. Ennek ellenére már csak a látvány miatt is megéri babusgatni, nevelgetni

Trombitavirág fut a kertbe csalogató vaskapun, krizantém pihen mellette, beljebb egy a bájos „Isten hozott” táblácska magasodik ki a kaktuszok, apró virágok gyűrűjéből.

A kerítésen borostyán és futórózsa kapaszkodik, a kövekkel kirakott hátsó kertben pedig egzotikus bokrok, ezerszínben pompázó növények, kokárdavirágok növekednek.

– Sajnos, az utóbbi pár nap nem tett jót a kertnek, sok növény kiégett, a szirmok elbújtak – magyarázkodik Kriszkó Józsefné Terike néni, miközben a kertjét csodáljuk.

Mint mondja a tegnapi eső valamennyit javított a helyzeten, de láttuk volna fénykorában az ő kis birodalmát... A tulipánok nyílása tavasszal, a gyöngyvirágok, a terebélyes, sötét rózsaszín krizantém.

– Meglepetés nekem ez a verseny. A dédunokám most lesz nyolcadikas, amikor a ballagásra kellett osztálytermeket díszíteni vitt egy jó nagy csokorral a neveltjeimből, akkor kezdte el lefotózni a kertet. Aztán összeszövetkeztek az édesanyjával és most idáig jutottunk – mesél a nyolcvannégy éves hölgy, aki olykor egymaga, olykor segítséggel gondozza otthona környékét.

Saját bevallása szerint közel hatvan éve lakik ebben a bodajki házban, de csak az utóbbi húsz esztendőben kezdte el csinosítgatni, beültetni.

– Sokáig csak egy kis veteményes volt, meg pár virág. Aztán, amikor a fiam, húsz éve elhunyt megfogadtam, hogy az emlékére állítok egy fát. Az a fenyő ma is ott trónol a kert közepén, persze az idő előrehaladtával lettek társai – mesél Terike néni, aki azt is elárulja: bár unokái rengeteg, különleges növényt vásárolnak neki, mind máig a pazar muskátlik maradtak a kedvencei, a fák mellett. Gyorsan elő is veszi a fényképeket, egyfajta bizonyítékként mutatja milyen a kert, amikor minden virágba borul.

– Persze, most sem marad így sokáig. Lesz munkám vele sok: kiszedem a megégett növényeket és újakat ültetek a helyére. Esetleg kúszótököt is ültetek – magyarázza az asszony, akinek most a kert a mindene, a legfőbb menedéke és reménykedik benne, hogy még jó sokáig tudja majd gondozni azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!