Otthon

2015.02.23. 16:11

Varga László és Ángyás Gabriella gyönyörű otthona Alcsútdobozon

Alcsútdoboz – A modern házakat is díszbe öltözteti a rusztikus faszerkezet. Vargáék háza a főutcán a sok faelemtől hangulatos és szeretnivaló. A korszerűt ötvözték a hagyományossal.

Zsohár Melinda

A 60-as, 70-es évek fantáziátlan, ámde többnyire kényelmes komfortos egyenépületei mostanra felújításra, átalakításra várnak. Szerencsés esetben jó ízléssel és érzékkel továbbgondolják, s egyénivé teszik tulajdonosaik őket. Az Ángyás család három ilyen újabbkori házat szépített meg, szeretetteljes összefogással. Ezúttal Varga László és felesége, Ángyás Gabriella engedett be tágas otthonába, de hangsúlyozták: mindenki közreműködött, hogy Géczy Pál és Bajnóczy Gábor papírra vetett szép tervei valóra váljanak.

A 60-as, 70-es években általánossá vált, fantáziátlan épületekből egyedi megjelenésűt is lehet varázsolni!.

Az Ángyás-szülők, Gabriella és nővére, Wittmanné Ángyás Eszter édesapja, édesanyja is helybéliek, a főutcán áll ízléses, modern házuk. Azt már egyszer felújították, jellemzően sok fa felhasználásával. Gabriella az édesanyját követte pályáján, ő is védőnő, Eszter testvére pedagógus, de mindketten szülőfalujukban maradtak családostul. Gabrielláék a szülői ház emeletén laktak, s miután László megpendítette, hogy elköltözhetnének, a feleség határozottan kijelentette: csak a tejcsarnok és kocsma közötti rész jöhet szóba! Így azonnal megvásárolták az eladó toldott-foldott házat, amelyik több korszakban szolgálta előző lakóit. A sárház-parasztház maradékaiból már csak hátul állt néhány fal, előbbre az elbontott alcsúti kastélyból épült hozzá kő-tégla épület, amit megtoldottak a 70-es években. Egységről nemigen lehetett beszélni, ez a dolog Gabrielláékra várt!

A nagyobbik fiú szobájának falára Gabriella vidám „freskót" festett. Fotó: A szerző

Csupa meleg színekkel operáltak, ez a mediterrános hatást hivatott szolgálni kívül-belül. Az elbontott téglákat visszaépítették, az udvaron a szép régi pincét meghagyták, mondta el a családfő. Tágas terek, padlófűtéses, radiátoros (fakazán van hátul), kényelmes belső helyiségek fogadják a nagy ablakokon beáramló fényt. A konyha mennyezetén a padlást áttörték, hogy tetőablakot alakítsanak ki, Gabriella ehhez különösen ragaszkodott. Szellőzik és világít, ami azért is praktikus, mivel a konyhát összenyitották az étkezővel és a nagy televízióval felszerelt nappalival. A két fiúnak külön szobája van, édesanyjuk festett vidám „freskót" a nagyobbik falára. A nyílászárók is természetes fából valók, energetikailag korszerűek. A hátsó konyhában zajlik a falusi gazdaság egy-egy mozzanata, tojástermeléssel foglalkoznak mellékesen Vargáék (kapirgáló tyúkokkal), méhészkedik a nagycsalád, nagy kertet művelnek.

A terasz és a folyosó tekintélyes helyet foglal el a tágas udvaron, nyáron ott folyik az élet! Gyönyörű, rusztikus faszerkezet az ékessége az átalakított háznak – mindez Kontra Balázs, felcsúti ács keze munkáját dicséri. Húsz köbméter fa van fent a tetőn, a külső mennyezetet 28 milliméter vastagságú fózolt hajópadló-burkolat borítja. A nászajándékba kapott régies lámpa is itt találta meg végleges és tökéletes helyét. Goldie, a kedves golden retriever kutya a teraszon lehet együtt kisgazdáival, mert a lakásba nincs bejárása!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!