Otthon

2015.08.03. 18:47

Év kertje 2015. pályázat: Gollnhoferné Málits Edit kertje

Székesfehérvár - Sokan küldtek be fotókat az Év kertje 2015. pályázatunkra. A legszebbnek ítélt tíz kertet mutatjuk be sorozatunkban. Végül olvasóink szavazatai döntik el, kié lesz az idén a legszebb kert.

Gábor Gina

Itt nem a virágok uralkodnak, hanem az egyes kertrészekbe tudatosan ültetett, szebbnél szebb formájú és színű fák, bokrok harmonikus kompozíciója pihenteti a szemet. Kiderül, hogy a zöldnek is megannyi árnyalata lehet! Az örökzöldeket kiegészítő bokrok, cserjék közül több ősszel még színt is vált, vagy akad, amelyik színes, bogyós termést hoz elvégre a háziasszony, Gollnhoferné Málits Edit kedvenc évszaka az ősz. Ezért törekedett arra, hogy kertje ősszel pompázzon leginkább: olyankor a zöldet sárga és rőt színesíti...

A család a kertet házuk építése után, 7 éve terveztette meg, szakemberek - Zsuzsa és családtagjai - segítségével. Zsuzsa, a tervező nem csak azt tudakolta, miféle növényekkel szeretnék körülvenni magukat, de arra is törekedett, hogy a kert gondozását a háziasszony is megtanulhassa. Edit az ő tanácsaira hagyatkozva mondott le például a futóloncról, a gyönyörű rózsát pedig nem az étkezőből lehet látni, ahogyan eredetileg kérte, hanem a hálószobából: mert abban a kertrészben több napot kap,. A folyamatos párbeszéd alapján jött létre az a kert, amit a háziasszony elképzelt. A szakember közreműködése biztosította, hogy a növénycsoportok átgondolt elhelyezése bizonyos funkciókat is kijelöljön. Az L alakú házhoz például tudatosan illesztettek egy másik, L-alakú, sütögetésre, nyári vendégfogadásra alkalmas zöld területet. Edit azt mondja, ezzel a szabatéri szobával kiegészítették, négyszögletűvé varázsolták a házat - ami a feng shui tanításai szerint, az egyensúly megteremtése miatt fontos. Másrészt ez a terület a szabadtéri tűzhellyel egyúttal alkalmas arra is, hogy a feng shui módszerével a szerelem, az összetartozás érzését is erősítse.

Edit szüleinek főleg veteményeskertje volt hajdanán. Meséli, azt gondolta, egy dísznövényekkel beültetett pihenőkert gondozása biztosan nem jár majd annyi feladattal, mint amennyi a szüleire hárult. Alaposan tévedett: az első években, amíg a terülő zöldek el nem terültek, a bokrok meg nem nőttek, ő sem úszta meg a kapálást! Ám Editet közben rengeteg sikerélményhez is juttatta a ma már buján zöldellő, hívogató kert. Az orbáncfű például szerencsésen túlélte az első - túlzásba vitt -, metszést és azóta is virul. A selyemakác hét éve még csak egy husáng volt mára csodálatos fává érett, a gránátalma egyszerre hoz virágot és gyümölcsöt, a lila árnyliliomok ráfelelnek a rózsa színére. És így tovább: a kert örömet ad, a családnak és a látogatóiknak egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!