Otthon

2014.09.08. 18:00

Legszebb kert Fejér megyében (10.) - Botosék kertje

Sokan küldtek be fotókat az Év kertje pályázatunkra. A legszebbnek ítélt tíz kertet mutatjuk be, végül olvasóink szavazatai döntik el, kié a legszebb kert.

Gábor Gina

Tizenöt éve laknak a mai otthonukban, az Öreghegyen. A telket, amelyről a Bory vár is látszik, már régóta kinézték maguknak, de a tulajdonos, egy idős néni is ragaszkodott hozzá. Ám amint megtudták, hogy eladó, máris jelentkeztek, és építkezésbe fogtak. Újra: Botos Károly és felesége Erzsike ugyanis hét (!) házat épített fel együtt: a férj volt a mester, a feleség a segédmunkás. Rengeteget dolgoztak: no és persze, minden házhoz kertet is kialakítottak. Károly hozzáteszi: a gondozott kert egyedül Erzsike érdeme, ő csak gyönyörködik az eredményben. Azt is elárulja: megesik, hogy a felesége már hajnali ötkor a gyepet gyomlálja, no és persze, a nagy meleg idején hajnalban locsolja meg a virágokat is: erre szolgál a kerti kút.

A telken korábban konyhakert volt és szőlő is termett, Erzsike viszont gyönyörű díszkertet hozott létre. Már a kapun belépve sejthető, hogy itt nagyon szeretik a növényeket. A házhoz vezető út mellett szabálytalan alakú betontálcák, telis-tele ültetve szebbnél szebb növényekkel.

Hátul, a kertben már csak két tömött, gömbformára nyírt bokor emlékeztet a múltra: ezt is a telekkel örökölték. Formára nyírta a háziasszony az egyik megcsúnyult tuját is: itt-ott hiányoztak az ágai. így megnyírva viszont a kert éke lett. Egyébként inkább azt szeretik ha minden a maga természetességében, buján nő, ez a néhány formára nyírt bokor inkább csak izgalmasabbá teszi a látványt.

Szeret náluk az enciánbokor Erzsike szerint a napfényt kedveli és nem szabad tőle sajnálni a vizet sem. A háziasszony kedvencei a rózsák, a többség már elnyílt, de egy bokros változata még most is ontja az apró fehér virágokat. Gyönyörű a bimbós mocsári hibiszkusz, szépen teremnek a gyümölcsfák, itt is ott is felbukkan egy lilavirágú bokor, amivel Erzsike szinte körbevette a kertet: nem tudja a nevét, csak gyönyörködve gondozza. Ajándékba kapta a lányától a nagyvirágú fehér magnóliát, ami már elvirágzott ugyan, de még a levelével is díszíti a kertet. Tavasszal át is akarja ültetni, egy jobb helyre... A férje erre megjegyzi: ha a jövő héten jönnénk, talán más elrendezés fogadna, Erzsike ugyanis időnként földlabdástól áttelepíti a növényeket, felfrissíti a látványt. Hiába, a jó kertész nem bírja munka nélkül, és a tökéletes megoldást keresi. A háziasszony azt mondja, otthonról hozta a növények szeretetét. Az édesanyja 80 éves, de még mindig gyönyörű virágoskertet varázsol a háza körül...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!