Otthon

2014.07.21. 11:30

Legszebb kert Fejér megyében (3.) - A növények fűszeres illata

Jenő - Sokan küldtek be fotókat az Év kertje 2014. pályázatunkra. A legszebbnek ítélt tíz kertet mutatjuk be sorozatunkban. Végül olvasóink szavazatai döntik el, kié az idén a legszebb kert.

Gábor Gina

Tizenkét éve költöztek Nagyék Jenőre: főleg a kert tetszett meg nekik - meséli a háziasszony, a kert legfőbb gondozója Nagy Anikó. (Bár a fűnyírás és a gyümölcsfákkal való foglaltosság a férj reszortja.) A házat és a mintegy 300 négyszögöles kertet is folyamatosan alakítgatják.

Anikó alapelve: ha egy növény szép virágot hoz, megtartja, akkor is ha gyom. Kedveli a vadon nőtt növényeket is: ezért a sziklakertben meghagyta a sárga virágú vadepret, de a vadon nőtt margarétának is jó helye van nála. A pipacs és a búzavirág is kedvence, ezért a lánya e növények nemesített változatának magjával is meglepte.

Nagy Anikó a kert hátulsó szegletében kialakított növényszigetnél: az egyik különlegesség az ezüstös curryfű

 

Ebben a kertben járva nem csak a szép formájú bokrokban a borbolya vörös és zöld változataiban, a kecskerágóban, a görbe ecetfában a színes virágokban a menyecskeszemben, az este pompázó lila estikében gyönyörködünk, hanem egyenesen muszáj a növények leveleit morzsolni, és szimatolni. Anikó imádja a fűszer- és gyógynövényeket: legfőbb büszkesége az a gyönyörű, dús bokorrá fejlődött lilás levelű orvosi zsálya, aminek jellegzetes illatot árasztanak elmorzsolt levelei. (Köhögés elleni teát főznek belőle.) A sziklakertben van fehér virágú csombor, ami a borsot helyettesíti, és persze megterem a bazsalikom is, az olaszos ételek fűszere, no meg menta, ami még üdítőbbé teszi a limonádét. A háziasszony a növényeket visszavágja, a leveleket megszárítja, elteszi, és felhasználja a konyhában. Régi vágya, hogy illatos szappanokat is készítsen velük. Arra azonban vigyáz, hogy maradjon díszül is a kertben a fűszerekből.

A sziklakert, középpontban a hatalmasra bokrosodott orvosi zsályával

Dúsan nő az oregánó, megszagoljuk a citromos kakukkfüvet, ami édességekbe, koktélokba kiváló, és bámuljuk az ezüstös, sárga virágokat hozó curryfüvet, amelynek szintén a leveleit használja a háziasszony.Van citromfű, kerti kakukkfű sárga és rózsaszín cickafark, no és Anikó büszkesége a hatalmas rozmaring. A házigazdák azt mondják, a föld itt nem túl jó minőségű, olyan növényeket kerestek, amelyek biztosan jól érzik magukat. Ami pedig az öntözést illeti: összegyűjtik az esővizet, de a grillező alatti kutat is használják erre a célra. Olykor megesik, hogy egy-egy gyümölcsfa tönkremegy: egy cseresznyefát éppen nemrégiben kellett kivágni, de meghagyták a törzsét: abból szeretnének most egy kis szobrot faragtatni...

Margaréta és lila virágait bontó estike

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!