Otthon

2015.08.31. 18:54

A nyaralást idézi a kályha

Hiába na, van aki mindenhez ért. Pinke Miklós festőművészről és tanárról sokan azt is tudják: imád fával dolgozni, de nem ijed meg egy kis kőművesmunkától sem. Emellett gyönyörű, egyedi kerámia-kályhát is épített magának.

Gábor Gina

Pinkét a festői Rovinj ihlette meg, amikor kályhát készített

Voltaképpen már a ház felépítése sem szerepelt Pinke Miklós képzőművész, tanár tervei között: az csak úgy jött. Nagyszerűen érezte magát ő a belvárosi tetőtéri lakásban is, amit kreativitással alakítottak ki Vilmával, a feleségével... De aztán mégis úgy érezték: nem ártana, ha idővel kevesebbet kellene lépcsőzniük. No és nem ártana, ha a lakásukhoz tartozna egy kert is. Így aztán mégis belefogtak az építkezésbe: ekkor tanulták ki a kőművesség alapjait. Pinke Miklós bútorokat már korábban is készített. Akkor járt ugyanis gimnáziumba, amikor bevezették az 5+1-es rendszert: az érettségi bizonyítvány mellé ki-ki szakmát is szerzett. Pinke Miklós bútorasztalos lett, és imádott, sőt ma is imád a fával dolgozni... Aki régóta ismeri, tudja, a kerámiához is volt köze: egy időben kerámiatáblákon adta közre egymondatos verseit. Legutóbb pedig egy horvátországi nyaraláson olyannyira foglyul ejtette Rovinj szépsége, hogy itthon egyedi csempéket készített, és házalakú kályhát csinált az ott látott épületek, zegzugos utcák ihletésére. Ez a gyönyörű, egyedi kályha most Pinkéék nappalijának egyik legfőbb dísze. Telente nem csupán kellemes meleget ad, a formájával egyúttal felidézi a nyaralás emlékét is...




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!