Otthon

2014.08.26. 08:50

Legszebb kert Fejér megyében (8.) - A tó köré építették a kertet

Sokan küldtek be fotókat az Év kertje pályázatunkra. A legszebbnek ítélt tíz kertet mutatjuk be sorozatunkban. Végül olvasóink szavazatai döntik el, kié az idén a legszebb kert.

Gábor Gina

Hat éve költöztek mai otthonukba Dombiék, akkor kezdték el alakítani a kertjüket. A területen építési törmeléket, szemetet tároltak: ezt kellett eltávolítaniuk, a helyén tátongó gödröt pedig földdel feltölteni - meséli Dombiné Soós Ildikó. Dombiék négy gyereket nevelnek (a nagyobbak 18 évesek, a legkisebb pedig csak 3), és az egész család szereti a természetet, az állatokat: három kutya, hat pinty van a háznál, no és több száz hal úszik a tóban. A kétezer négyzetméteres kert kialakítását a tekintélyes méretű tó határozta meg. A szép vízfelületen csodás tavirózsák lebegnek, a vízben színes halak úszkálnak, mocsári növények, sás egészíti ki a látványt. A tavat félkör alakú szelvények szegélyezik, mindegyikben más-más növény: van ahol sásliliom van, ahol levendula, másutt törperózsa uralkodik. A szelvényekben a növények alatt geotextília, arra került rá a kavics, ez segít kordában tartani a gyomokat. A mocsári hibiszkusz is jól érzi magát, óriási virágai most pompáznak. A tó mögött fákkal borított, árnyékos rész: itt páfrány, árnyékliliom, rododendron, gyöngyvirág, különféle talajtakarók kaptak helyet, s faforgácsot használnak a gyomok megregulázására.

Ildikó szívesen alkalmazza a vasúti talpfákat is a kertben, például a kavicsos út kialakításánál. Sőt, a konyhakerti részben vasúti talpfák közé ültették a fűszernövényeket, de talpfákból alakítottak ki emelt ágyásokat is. Megterem a cukkini, a paradicsom, az eper. A talpfa mindenféle anyaggal átitatódott, ezért az ágyások kialakításánál cseppentő lemezre kerül a föld, ami így teljesen tiszta marad.

A kert folyamatosan változik. Három éve szakember segítségével tették le a szép gyepszőnyeget. A tujákat, a platánokat már a kezdetekkor ültették el, de aztán is újabb és újabb gyümölcsfákkal, bokrokkal, virágokkal gazdagodik, szépül a terület. Ildikó szereti a pompás fűféléket, s arra törekedett, hogy különféle színű, levélformájú bokrok nyújtsanak izgalmas látványt. Egy három éve elpusztult fa törzsét meghagyták, borostyánnal, trombitafolyondárral futtatták be: romantikus a látvány. A családból kapták a kőoroszlános padot: klematisz ültetésével alakítanak ki köré lugast. A teraszon hatalmas dézsákban virágoznak a leanderek, gyönyörű a kannavirág is. Az ablakban már ott száradnak a saját termésű dísztökök: az őszi dekoráció tartozékai lesznek. De persze, ebben a kertben ősszel is marad még elég látnivaló...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!