Otthon

2015.10.12. 19:14

A fővárosból kiköltözők egyre szívesebben vásárolnak vízparti ingatlant

A főváros új peremkerülete a Velencei-tó. A Budapestről kiköltözők most jobb színvonalú ingatlant tudnak vásárolni a tóparton, mint amilyen lakást eladtak a fővárosban. Az árak azonban várhatóan Fejér megye nagy tavánál is hamarosan megindulnak.

S. Töttő Rita

Az ingatlanpiac erősödése természetszerűleg első körben a fővárosban érezhető, ám hamarosan a többi jelentős területen így például a Velencei-tó környékén is hamarosan tapasztalható lesz az árak emelkedése. A lassú kiegyenlítődésnek előnyei is vannak, mégpedig elsősorban azok számára, akik Budapesten adtak el ingatlant erről nyilatkozik Szegedi Éva szakértőnk.

- A Velencei-tó környéki ingatlanpiac szoros összefüggésben áll a budapesti piaccal, mivel ebben a térségben a vásárlók 80 százalékát a Budapestről kiköltözők teszik ki. Ők ráadásul ebben a térségben lényegesen magasabb színvonalú ingatlant tudnak vásárolni az eladott lakásaik árán hangsúlyozza a szakember s hozzáteszi: Most a budapesti lakások iránt olyan mértékben megnövekedett a kereslet, hogy egy hét alatt minden jó helyen lévő, korrekt áron hirdetett lakást el lehet adni. Megnövekedett a kereslet a bérlemények iránt is, Budapesten az albérleti díjak helyenként 50 százalékkal is emelkedtek.

Tehát az ingatlanok bérbeadása - emeli ki Szegedi Éva - jövedelmező pénzkereseti lehetőséggé vált az utóbbi időszakban.

Az ingatlanpiaci szakértő emellett hozzáteszi: mivel a vasútvonal felújítása után a fővárosba való feljutás már csak 35 percet vesz igénybe, ezért jobban megéri a Velencei-tó partjára költözni, mint egy fővárosi peremkerületbe.

A banki betéti kamatok csökkenésével már tavaly nőtt az érdeklődés az ingatlanok iránt, valamint a gyermekes családok állami támogatásával és a kedvezményes vásárlási hitelekkel a fiatalok lakáshoz jutása is könnyebbé vált. A kereslet növekedésével értelemszerűen az árak emelkedése is együtt jár!

- Várhatóan, a kereslet növekedésével, a mi környezetünkben is megindulnak az árak felfelé, tehát, aki a közeljövőben tervez ingatlant vásárolni, mielőbb tegye meg javasolja az ingatlanpiaci szakember. A tóparton is érvényes a jelenség: a vásárlók főleg az új, újszerű és a felújított ingatlanokat keresik, amelyekből egyre kevesebb van a piacon.

Sőt, nagyon hiányoznak az új építésű lakások is, ami akár figyelemfelhívás is lehet az építőipari cégeknek, beruházóknak teszi hozzá Szegedi Éva, megemlítve a második félévben bevezetett CSOK-ot (Családok Otthonteremtési Kedvezménye) is, amely miatt egyre több fiatal család dönt ingatlanvásárlás mellett, mivel a támogatás a használt ingatlanok vásárlásánál is igénybe vehető világít rá a szakértő. A vásárlásoknál egyre nagyobb hangsúlyt kap az épület energetikai besorolása is, ezért a jobb minősítésű ingatlanokat keresik a CSOK-ot igénybe vevők.

Különösen a kisgyerekes családok vágynak rá, hogy a Velencei-tó környékén találjanak otthont

A válság után, 2016-ra rendeződni látszik az ingatlanpiac összegez végül Szegedi Éva: elindulhatnak a lakásépítések, az építőipar fellendülésével új munkahelyek teremtődnek, a stabil keresettel rendelkezők már nyugodtan felvehetik a jelenlegi nagyon kedvező hiteleket és támogatásokat.

- Optimistán nézünk a jövőbe! fejezi ki reményeit az ingatlanpiaci szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!