Otthon

2014.12.10. 18:20

Gázkészülék: a családunk biztonságán nem szabad spórolni

A lakásfelújítás gyakorta megkívánja, hogy foglalkozzanak a ház gépészeti berendezéseivel is azaz hozzányúljanak a vízvezetékhez, a fűtőberendezésekhez, a gázüzemű készülékekhez.

Gábor Gina

Azzal mindenki tisztában van, hogy saját biztonsága érdekében különösen a gázkészülékekkel kapcsolatban körültekintően kell eljárni. Márpedig a felújításnál óhatatlan, hogy ezek le- és felszerelésével, cseréjével is foglalkozni kell. Mi mindenre kell ügyelni? Erről kérdeztük Pleizer Józsefet, az egyik gázszervíz ügyvezetőjét:

- Nem egyszerűen ajánlatos, hanem egyenesen elvárás, hogy a lakásfelújításnál a gázüzemű berendezésekkel kapcsolatban kizárólag olyan cégtől kérjenek véleményt, olyan kivitelezővel végeztessék el a munkát, amelynek erre a munkára jogosultsága van. Az igazi szakemberek tisztában vannak a gáztörvénnyel, és azzal is, hogy miként lehet az átalakításnál felmerülő problémákat megoldani - mondja Pleizer József, aki hozzáteszi, sokan úgy érzik, az előírások csak azért vannak, hogy az életüket nehezítsék. Pedig ellenkezőleg: a szabályok éppen az emberek életét hivatottak védeni. Spórolásból sokan házilag buherálnak, aminek beláthatatlan következményei lehetnek.

Igaz, az előírások értelmezésével kapcsolatban a szakemberek véleménye is eltérhet. Pleizer József ezt egy példával világítja meg:

- Fehérváron vannak lakások, amelyekben csak a konyhában van gázüzemű berendezés: tűzhely a fogyasztást a közös mérő mutatja. A tűzhelyekhez 25 éve felszerelték a készülék előtti elzárókat. A hálózatnak gáztömörnek kell lennie: ezt nyomásmérővel ellenőrizik. Van olyan szakember, aki az ellenőrzésnél azt mondja: ezeket az elöregedett készülék előtti elzárókat feltétlenül ki kell cserélni, mert már megbízhatatlanok, elkoptak ez néhány ezer forintos tétel. Én is ezt a megoldást tartom a legjobbnak. Ám van olyan szakember, aki az ellenőrzésnél állít az elzárón valamit, s a mérés alapján a hálózatot gáztömörnek ítéli. Ám előfordul, hogy két hét múlva ennek a gáztömörségnek nyoma sincs. Arról, hogy egy elöregedett alkatrészt mikor kell feltétlenül lecserélni, a szakemberek álláspontja sem egységes... Szerintem a legfontosabb a biztonság: a készülék előtti elzáró és a mai szabályoknak megfelelő
flexibilis csővezeték cseréje egy felújításnál szükségszerű.

A fürdőszobák felújításánál végig kell gondolni, milyen gázbojlerre van szükség:

- Átfolyós kéményes és hőtárolós készülékek közül lehet választani - mondja Pleizer József. Az átfolyós előnye, hogy állandóan bőséggel biztosítja a melegvizet, a hőtárolós pedig (50-80-120 literes) meghatározott hőfokon tartja az adott vízmennyiséget. Ki-ki dönthet, melyik a családja számára a jobb megoldás. Az egyszerűsített készülékcsere az, amikor ugyanoda, ugyanolyan típusú, teljesítményű bojlert tesznek. De ehhez is szükség van műszaki biztonsági felülvizsgálatra. Ha pedig új átfolyós kéményes készülékről van szó, a kéményt is ellenőriztetni kell! Ez buktatót jelenthet, mert ilyenkor derül ki, hogy az épület kéménye elavult, azt is fel kell újítani, ami akár többe is kerülhet, mint a bojler. Ezzel viszont számolni kell. Ahogyan az is más helyzetet teremt, amikor a lakásfelújításnál korszerűsítik a gépészeti rendszert, és át is helyezik a berendezéseket. Egy turbós kombi készülék ami lehet akár kondenzációs kazán is kiválthatja a korábbi konvektoros fűtést és még biztosítja a melegvizet is. Igaz, hogy ehhez át kell terveztetni az egész rendszert, de lényegesen korszerűbb körülményeket lehet így teremteni, és ebben az esetben még a kéményt se kell felújítani...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!