Otthon

2014.09.29. 17:20

Arany ősz a sok eső dacára

A képzőművészeti kiállításokkal szinte egyenrangú hírnevet vívott ki magának a Kővágó Antal Kertbarát Kör rendszeres őszi terménybemutatóival. A művelődési ház nagyterme élő, eleven kertté, s látványos éléskamrává változik ilyenkor.

Zsohár Melinda

A Kővágó Antal Kertbarát Kör 1973-ban alakult, ma úgy mondanánk: civil szervezeteként. Csoda, hogy a hatalom engedte létezésüket, nem nézték jó szemmel az önálló szervezkedést! Kővágó Antal szőlész (1897-1967) szőlőt telepített, présházat épített a bicskei Előhegyen, munkásságát a Magyar Tudományos Akadémia is elismerte, a bicskeiek őrzik nevét a derék szakembernek. A kertbarát kör alapítója, Mészáros Árpád tanár elnökölt évtizedeken át, majd Kovács Bálint folytatta, s most a fiatal Lukács Róbert a vezető. Ő is elmúlt negyven, de a kertbarátság kétségtelenül az idősebbek, főként a több idővel bíró nyugdíjasok szenvedélye. Praktikus és örömet hozó elfoglaltság, ami manapság új dimenziókat nyer. A saját és helyi termék kap hangsúlyt, s az adalékanyag- és tartósítószer-mentes egyedi élelmiszer kerül vissza méltó helyére általuk.

Az idén egy kis művészetet is belevittek a kiállításba a gyerekeknek élmény volt végginézni a sok termett és készített csodát (Fotó: Adravecz Tamás)

Idén egy kis művészetet is belevittek a kiállításba, festmények és kézimunkák váltják a kerttermékeket az asztalokon, paravánokon, falakon. Rácz Imréné Piroska rengeteget hímez, a kert és a konyha mellett ez a kedves elfoglaltsága. Ő mutatja a többiek munkáit: Soltész Istvánné Katalin virágkötő gyönyörű virág- és zöldségkompozícióit, Nagy Lajos alma és őszibarack kínálatát, a 85 esztendős özvegy Bakó Bözsike takaros termelvényeit, befőttjeit. Döme Lászlóné Kata egészséges ételeket főzött, Miskei Zsigmond különleges krumplifajtáira cirkalmas szép kézírással rótta fel, mi a nevük. Sági Gyuláné kosarakat font, mákot, babot, óriási diókat rakott beléjük. Kelemen József és felesége vörös, piros, sárga paprikafüzérekkel, óriás tökökkel varázsoltak arany őszt a terembe. Beérett a fügéjük is, cukkinit, cukorrépát érlelt náluk nagyra az idei esős nyár.

Marton János és Jánosné vírusos szőlőlevéllel, jégverte mángolddal illusztrálták igaziban, mivel is kellett szembenéznie a kertésznek. A kertbarát kör tagjai komoly önképzést folytatnak, a kertgyógyítás és a minél kevesebb vegyszerhasználat mellett törnek lándzsát. A 80 éves Sipos Joli néni a házi patikáját gyógynövényekkel és tinktúrákkal gazdagítja, tőle is gyakran kérnek receptet, Bertha Pálné mindent tud a méhészetről. Horváth József és Hajgató István üveges oldalú kaptárban hoztak méheket a kiállításra, a kisgyerekek bámulatára. Kelemen János nyugalmazott textilmérnök nemcsak termeli, de meg- és befőzi terményeit. Határvölgyi Istvánné kötényt hímzett, a befőttes üvegeknek csinos szoknyát varrt a tetejükre, Németh Zoltán faműves stílszerű termékeit hozta el, élükön a dúgóhúzóval. Szebényi Zsoltné fehérhímzései, Szolnoki Józsefné felöltöztetett népviseletes babái illenek ebbe a színes természetes környezetbe!

A kertbarátok bezárják a kiállítást, megbeszélik a tanulságokat, megkóstolják egymás finomságait, feljegyzik a fontos tanácsokat. Aztán veszik a szerszámokat, s ismét a kertben tevékenykednek. Mert ez részint életforma is. Sosincs vége, akár a természet örök körforgásának.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!