Otthon

2016.08.15. 15:45

Az a csodálatos előkert

Mi a titka a tökéletes előkertnek? Miért olyan fontos egy gyakran zsebkendőnyi földdarab?

Szabó Csilla

Amikor belépünk egy kerítésen, az előkert köszönt minket, bemutatva röviden a tulajdonosok stílusát, életvitelét. Mindent megtudhatunk itt, röviden, tömören.

A kert, a ház eszenciája az előkertben koncentrálódik. A kert tervezése ezért már a ház tervezésével egyidőben aktuálissá válik. A tervezők együtt mindig nagyobbat, termékenyebbet tudnak alkotni. Mert nemcsak a ház egy alkotás, hanem a kert, az előkert minden négyzetmétere is egy műalkotás kell, hogy legyen.

A kidolgozatlan egyáltalán nem egyenlő a minimállal, stílustól függetlenül a cizellált kert a profi tervező munkáját fejezi ki.

A növények, a burkolatok s más kiegészítők teszik egyedivé a magunk képére szabott az előkertet Fotó: a szerző

Az előkert általában kisebb területet foglal magába, így lehetőségünk van alaposan kidolgozni, átalakítani azt. A tereprendezésnél vegyük figyelembe a vízelvezetést, az öntözés lehetőségeit. Lehet kiemelni, süllyeszteni, építeni rá. A szintek megtörésével izgalmassá tudunk tenni kis területeket is.

A burkolatoknál válaszunk bátran, merészen, illeszkedjen azonban valamilyen ponton a ház karakteréhez. Szobaként felfogva alakítsuk ki a helyet: izgalmas mozaikok, természetes kövek, kültéri burkolatok állnak a rendelkezésünkre, amelyekkel fokozhatjuk a szobahatást.

A rendelkezésünkre álló falakat, kerítéseket se hagyjuk szabadon, kő-és fa burkolat, kültéri festmény, graffiti, függőleges növényfalak - csak néhány kézenfekvő megoldás ezekre a vertikális felületekre. A kiegészítőkre is szánjunk időt, a kerti kiülő, akár teázásra, akár csak jelképesen lelassítja a szemlélődőt az előkert áthaladásakor. Egy kisebb kerti pad, kalitka, sziklakompozícók szintén értéknövelőként hatnak az előkertekbe.

A víz jelenléte is az előkertbe csábítja a betérő tekintetét, legyen az látvány, vagy a víz csobogásának hangja. Ez esetben is keressük a szokatlanabb, kevésbé ismételt megoldásokat. Nem kell nagyban gondolkozni, elég egy apró, kellemes vizes elem megjelenítése a kertben.

A textileket se hagyjuk ki a sorból, egy-egy kerti függöny, spanyol fal, puha párnák, lengedező girlandok még több réteget adnak az előkerthez.

A lényeg, hogy minden apró részlet, akár tervező jelenlétével is, a saját stílusunkhoz, igényeinkhez igazítsuk, mert ettől lesz igazán megfejthetetlen az előkertünk.

Tipp:

- Az előkertnek minél több szögből, magasságból izgalmas látványt nyújtónak kell lennie.

- Az előkert sokszor egy járda két oldalán elfekvő terület: legyen egy komplett, növényekkel megtört, látványos, szemet vonzó kompozíció.

- A teret vertikálisan és horizontálisan bátran törjük meg.

- Ne féljünk a színektől, formáktól, legyen koncepció, amelyben meghatározzuk a főbb színeket és formákat.

- A minimálstílus kedvelőinek is gazdag mozgástér áll rendelkezésre.

- A színekkel harmóniát vagy drámai hatást tudunk elérni, amit fokozhatunk a burkolatok, kiegészítők összeállításával.

- A trendkutatások azt mutatják, közeleg a minták, formák dús használata. Ez még csak fokozódni fog.

- Gondolkozzunk úgy, mintha az előkert is egy szoba lenne, találjunk ki sztorit, eseményt az előkertbe!

- Alapelvárás, hogy évszakonként más arcát mutassa a kert, színben, formákban gazdagon váltakozva.

- Célszerű előre átgondolni: könnyen fenntartható kertet szeretnénk, vagy az extra látványért hajlandóak vagyunk több időt energiát áldozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!