Otthon

2014.09.01. 16:20

Legszebb kert Fejér megyében (9.) - A férj a bokrokért és a fűért, a feleség a konyhakertért, virágokért felel

Sokan küldtek be fotókat az Év kertje pályázatunkra. A legszebbnek ítélt tíz kertet mutatjuk be, végül olvasóink szavazatai döntik el, kié az idén a legszebb kert.

Gábor Gina

Régen konyhakert volt az egész telken, azt még a nagyszülők gondozták. Aztán 1996-ban Gévai Ferenc és felesége, Ildikó elhatározta, hogy igazi díszkertté alakítja át a területet. A kert végében, tenyérnyi helyen mai is megterem a paradicsom, a zöldség, a sárgarépa, de arra pontra, amelyet a konyhaablakból is jól látni, már virágokat telepítettek: időről időre változik a látvány, a körömvirág sárga szőnyegként pompázik, de jól érzi magát az orgona és hatalmasra nő a margaréta is.

A parányi konyhakertet falként emelkedő fagyalsövény zárja el a pihenőkerttől, amelynek éke a trombitafolyondárral befuttatott pavilon, amelyben beszélgetősarkot alakítottak ki. Itt még a hintaszéket is buján benövi a borostyán. A családi munkamegosztás szerint a férj gondozza a füvet és a bokrokat: a kerítés mellett, a nagyra nőtt sövényt is ő nyírja júniusban nem könnyű kordában tartani. Gévai Ferenc a növénytápra, no meg az állandó karbantartásra esküszik: talán ettől olyan szép zöld náluk minden. Ildikó reszortja a konyhakert és a cserepes növények. Dézsában növekszik a kert egyik éke, a hatalmas angyaltrombita több is van belőle de ez akkora már, mint egy fa, sárga virágai óriás ernyőként csüngenek: Gévaiék szerint nevelésének az a titka, hogy a túlságosan tűző napot nem szereti. Három ember kell amikor télre - egy talicskával - védett helyre viszik a többi dézsás növénnyel, a leanderekkel együtt. A ház mellett és előtte is buján nő minden: a lonc különféle fajtái, a terebélyes fenyők, a kecskerágó, a mocsári hibiszkusz, a szellőrózsa és a hamarosan, ősszel virágzó tűztövis.

Gévaiék a kezdetektől arra törekedtek, hogy az ablakokból kipillantva mindig hívogató legyen a látvány, no meg arra: minden évszakban legyen valami izgalmas szín. Gyönyörű, amikor a hatalmas leylandi fenyőt ősszel vörösre színezi a rákapaszkodó, bíborra váltó vadszőlő. Egy-egy terület leválasztását is növénnyel oldják meg, hogy kutyáktól védjék a kertet. (Mert Gévaiék nemcsak növény- hanem állatbarátok.) A teraszt is trombitafolyondárral futtatták be, mert ott szeretnek leginkább üldögélni, a különféle fajtájú és színű cserepes növények társaságában. Idilli ott beszélgetni, s közben meg-meg simogatni a lábunkhoz dörgölőző, simogatásárt kuncsorgó kutyákat, a nyugodt Akelát és a viháncoló Mollyt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!