Otthon

2014.01.20. 13:20

Az energiák otthoni áramlása

Fizikai otthonunk testünk egyfajta kiterjesztése, mely befolyásolja személyes fejlődésünket, egészségünket és sikereinket - vallja a feng shui-hoz hasonló térrendezési módszer, a vaszati. Balázsi Kata a 40 ezer éves rendszert követi.

S. Töttő Rita

A vaszati az ősi védikus építészet, a vasztu modern formája. A vasztu része a hindu kultúra 40 ezer éves szent írásának, a Védáknak. Szanszkritül "emberek és Istenek lakhelyét" jelenti és ősi egyetemes diszciplinákat tartalmaz arra vonatkozólag, hogy a természet törvényei miként hatnak élőhelyünkre.A vasztu modern formája, a vaszati pedig magában foglalja az Energia, Geometria és Információ univerzális törvényeit.

- Fizikai otthonunk testünk egyfajta kiterjesztése, mely befolyásolja személyes fejlődésünket, egészségünket és sikereinket. A módszer lényege abban áll, hogy ez az igen összetett építészeti megközelítés segít visszaállítani az ingatlan energiáinak harmóniáját és ezáltal visszavezetni a benne lakót személyes középpontjába, hogy újra azonos hullámon mozoghasson a természettel és a világegyetemmel - árulja el a lakberendezéssel, azon belül is a vaszati design-nal foglalkozó Balázsi Kata, aki elárulja, mit vesz elsősorban figyelembe, amikor valakinek segítséget nyújt a térrendzésben: - Első fontos feladatom, hogy meghatározom a személyes égtájakat, melyek teljesen egyediek minden emberre nézve. Ezt követően mélyinterjú szerüen elbeszélgetek az illetővel arról, hogy mióta laknak a házban, mit éreznek a hellyel kapcsolatban, milyen egészségi állapotban vannak és hogy az életükben jelenleg milyen események, megpróbáltatások, leckék folynak, mi az amit szeretnének, de esetleg úgy érzik, hogy megrekedtek vele. Vagy érzik, hogy valamin változtatni kellene, talán az irányt is sejtik, de mégsem tudják, hogy hogyan és mit kellene lépni, hol kellene kezdeni. Minden velünk történő eseményt sok szemszögből kell nézni és minden szinten foglalkozni vele. Nem elég csupán a spirituális részével, vagy csak a fizikai részével foglalkozni. De az egyik szinten történő belső munka támogathatja a másikat és ezek oda-vissza hatnak egymásra. Ezért fontos, hogy miután már van bizonyos felismerésünk, a fizikai környezetünket is igyekezzük olyan támogatóvá tenni, amennyire csak lehetséges. Fontos, hogy az energiák megengedjék nekünk, hogy változhassunk és jó irányba változhassanak a dolgaink is. Mert ha a ránk ható energiák blokkoltak, vagy túlnyomórészt nehézkesek, akkor hiába a jó szándék, valahogy az lesz az érzésünk, hogy tolnánk azt a szekeret, de valamiért mégsem mozdul. Így tehát a lakást nem lehet különválasztani lakójától.

Sokrétü elemzéssel tehát meghatározható, hogy milyen minőségeket és milyen arányban rejt az ingatlan, majd ezt összevetve a lakók egyéni égtájaival, képet kapunk a gyengébb és erősebb pontokról, melyek alapján már tudni lehet, hogy mit érdemes korrigálni, egyensúlyba hozni. Mégis, mire számítson, aki a vaszati alapján rendezi be a lakását?

- Aki a meglévő ingatlanát rendezi át a vaszati szempontjai szerint, a legkülönfélébb dolgokra számíthat. Ezek mind időben, mind megnyilvánulási formában egyénenként eltérhetnek. Van, aki elkezdi magát jobban érezni bizonyos helyiségekben, valaki jobban alszik, mely által az egész életminősége javul, vagy egyszer csak elkezdenek jönni az oly régóta várt lehetőségek, például olyan emberek, akik révén több bevételi forrása születhet, vagy akik olyan érzéseket hoznak az életébe, amelyek segítségével személyisége tovább nőhet és fejlődhet - mondja a szakértő, aki szerint tapasztalható, hogy elkezdenek távol maradni az akadályozó tényezők, emberek és helyettük más típusú, inspiráló személyek jelennek meg. - Viszont mint azt a holisztikus gyógyászatból is tudjuk, a lelki folyamatoknak testi megnyilvánulási fázisa is van, vagyis az energiák kiegyenlítődése és a beindult mozgások miatt elindulhat megrekedt és felgyülemlett méreganyagok felszínre törése kezdetben produkálhat nehezebb szituációkat is - vélekedik a lakberendező. - Nem szabad megijedni, csak érdemes tudatában maradni, hogy éppen mi zajlik - hangsúlyozza s hozzáteszi: - Nem szabad azt várni, hogy ettől kezdve csak jó dolgok fognak történni velünk! A karmikusan megoldandó feladatok mindig ott lesznek, de az már rajtunk múlik, hogy megélésünkkel az érmének melyik oldalát engedjük érvényesülni. Az adott esemény, vagy tanuló lecke a legrosszabb, vagy egy enyhébb verzióban jelenik-e meg számunkra. Nem mindegy, hogy egy baleset lehetősége végül csupán egy lábtöréses formában jelenik-e meg, egy esetleges nagyon súlyos kimenetelő helyett, de ugyanúgy az sem lényegtelen, hogy a jó dolgok igazán nagy volumenben árasztják-e el életünket, vagy csak néha napján jut egy kis öröm. Ebben segít a minket körülvevő energia szabad áramlásának biztosítása és az akadályozó energiák kerülése.

A vaszati egyébként nagyon hasonlít a feng shui módszereihez. Kata szerint a kínai Feng Shui alapkoncepciója nem sokban tér el az indiai vaastu védikus tudománytól. - Az alapelvek lényegében ugyanazok mindkettőnél. A kínaiak a mindenben jelenlévő ‘élő energiát’, a Chi-t, az Univerzum leheletének tartják, és mindenben felismerik az ott létező női (pozitív) és férfi (negatív) erőt, vagyis a Yin és Yang-ot. Mindkét tudomány úgy véli, hogy egy épület elhelyezkedése akkor a legideálisabb, ha az az északi déli irányt követi.

Azonban, míg a Feng Shui az életenergia kiegyensúlyozására és a blokkok feloldására koncentrál, addig a Vaastu ennél sokkal tovább, mélyebb összefüggésekig hatol, ahol végső soron szilárd kapcsolat jön létre a ház és lakója között! Mégis, hogyan tehetünk mi magunk azért, hogy harmonikusabb legyen az otthoni tér?

- Ahogyan bennünk, úgy otthonunkban is egyensúlyban kell lennie mind a női, mind a férfi minőségeknek - tudjuk meg. - A női, úgynevezett organikus energiák északról dél felé, míg a férfi, más néven szoláris energiák keletről nyugati irányba áramolnak. Mindezek pedig északkeleten egyesülnek. Ezen pozitív energiák tágas ablakokon, és az égtájnak megfelelő funkciójú, rendezett helyiségeken keresztül tudnak csak belépni otthonunkba, ezért ezeket a területeket érdemes kitakarítani, lomtalanítani és a lehető legnyitottabban hagyni, hadd jussanak be az éltető erők. A szabadon belépő organikus energiák táplálóak, gyógyítóak és segítenek nőiességünk egészséges megélésében, férfiként pedig növelik empatikus oldalunkat. A szoláris energiák pedig erősítik önbizalmunkat, ésszerű döntéshozatalainkat, magabiztosságunkat és itt lépnek be a jólétért felelős pozitív energiák is. A súlyos, nagyméretű bútorokat érdemes a lakás déli, délnyugati, nyugati területére helyezni, ugyanis itt vannak a föld típusú energiák. A lakás középső területe, az úgynevezett Brahmasztán éterikus energiákat képvisel. Ami itt található, az áramlik be a lakásba, ezért lehetőleg hagyjuk minél szabadabban. A szerencsés az, ha nem terhelik falcsatlakozások, de ha mégis, akkor helyezzünk el itt szellemi, spirituális képeket, könyveket, és szabadítsuk meg a nehézkes bútoroktól. Fekhelyet pedig semmiképpen se tegyünk ide, mert itt túlságosan erősek az energiák az emberi szervezet számára.

De számos jel árulkodhat arról, ha nem megfelelően rendeztük be a tereket. h- Nyilván ezek a jelek sok egyéb külső és belső dologra is utalhatnak, de ha otthon sem érezzük már igazán megpihenve magunkat, akkor érdemes hallgatni és figyelni a lakás energiáira is. Ilyen például, amikor rossz a közérzetünk a lakásban, annak bizonyos pontján, avagy általánosságban az életünkben kényelmetlenül érezzük magunkat. Hasonló jel lehet, hogy esetleg egy ideje nyugtalanul alszunk, vagy nem tudunk otthon kellően feltöltődni - vélekedik a lakberendező, aki szerint további jel, ha hazamenvén azt érezzük, hogy valahogy beszűkül a világ. A házon kívül tapasztalt kreatív gondolatok és cselekvés vágy a lakásban egy idő után semmivé lesz, mint akit korlátok közé szorítottak.

 

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!