Otthon

2015.05.18. 19:47

Barátságos fényekkel

A legkisebb erkélyt, teraszt is otthonossá tudjuk varázsolni, ha pár cserép virággal, vagy színes lampionokkal díszítjük a falat, a mellévédet.

Tóth B. Zsuzsa

Aki az egyszerűséget kedveli, az szerezzen be törpe örökzöldeket, puszpáng, pozsgásféléket, esetleg kaktuszokat. Lantos Krisztina virágkötő ajánlja, hogy bátran válogassunk a virágboltok, kertészetek bőséges kínálatából. Gyönyörű egynyáriakat, évelőket telepíthetünk a lakás kis kertjébe . Naposabb helyre futómuskátlit, petúniát, árnyékosabb oldalra például pistikét ültessünk, vagy a gyönyörű kék színével hódító lobéliát, nagyobb edénybe hortenziát válasszunk. De akár epret, paradicsomot, csili paprikát és számtalan illatos fűszernövényt is termeszthetünk az erkélyen. Kifejezetten sok ilyen fajtát árulnak a kereskedésekben. Ügyeljünk rá, hogy a viszonylag kicsi edényekben hamar kiszárad a talaj, akár reggel és este is öntözzünk, bőségesen. Ma már számtalan biztonságos módon helyezhetünk ki virágot az erkélyre, sokféle tartót, kaspót, ládát lehet kapni az üzletekben. Azokat aztán kilógathatjuk, felakaszthatjuk a falra, vagy a padlóra helyezhetjük. Egy kisebb kaspó virág szépen díszíti az asztalt is. A futó növényeknek szerezzünk be támasztékot, készítsünk pergolát, amely egyben árnyat is ad a nyári melegben. Jól jöhet egy kényelmes napozóágy, nyugágy, de akár a hintaszék és a függőágy is.

A szúnyogokat erre a célra készülő speciális fáklyával, vagy más riasztókkal tarthatjuk távol. Sötétedés után nem kell feltétlenül villanyt kapcsolnunk, meghittebb hangulata van a lampionnak, mécsesnek. Ezekből szintén nagyon sok féle közül választhatunk, de ügyesebbek maguk is készíthetnek ilyesmit. A lampionok némelyikébe mécsest helyezhetünk, akár elemmel működő elektromosat is. A viharlámpák belsejében jól mutat a vastag gyertya, vagy a nagyobb mécses. Az üveg megvédi a széltől, esőtől a lángot. De akár virágot is tehetünk bele, az szintén jól mutat.

A gyerekek kedvéért beszerezhetünk tartós, színes szélforgókat, de már egy-két bútor és virág is meghozza a kedvünket, hogy a szabadban időzzünk. Tavasztól őszig a lakás legkedveltebb helyisége lehet a terasz, vagy az erkély.

Lantos Krisztina szerint sötétedés után nem kell feltétlenül villanyt kapcsolni, meghittebb hangulata van a lampionnak, mécsesnek. Fotó: TBZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!