Otthon

2016.11.21. 18:00

Beton helyett fát és követ - A klasszikus és az egészen modern tudatos alkalmazása a cél

Ami a munkát illeti, a kertben lassan véget ér az év: de vajon mit tartogat számunkra a következő ciklus? Új trendek, ötletek, megoldások várnak minket 2017-ben a kertekben. Íme, egy kis előrejelzés a következő évre:

Szabó Csilla

Miután éveken keresztül dominált a minimál a kertekben is, a tervezők érdeklődni kezdtek a természetes anyagok, a kevésbé geometrikus formák, az érzelmekre ható kertmegoldások iránt. A megrendelők vonzódnak a régies stílusú anyagok iránt: a vasúti talpfák, a régi faanyagok beépítése, az öntött vas virágtartók, a kényelmes fa kerti bútorok népszerűekké válnak. Egyre többen szeretnének fát és követ érezni a talpuk alatt a beton helyett, újra nyitottak az emberek a márvány, gránit iránt, a tervezők pedig nagy hangsúlyt fektetnek az izgalmas, választékos burkolatváltásokra. A különféle színű, méretű és formájú kavicsokat szívesen alkalmazzák. A beton visszaszorult azokba az ultramodern hangulatú kertekbe, ahol a tetszetős sima felület képes igazán hatni.

A tájépítészetben is tendenciává vált a helyi környezetben megtalálható növények használata. Az éghajlatváltozás, az ökoszisztémák vizsgálódása során jöttünk rá, milyen fontos is elővennünk és használnunk a hazai, őshonos fajokat. Izgalmas, új kísérletek ezek, sok elfeledett ritka növényfajokkal, szépségekkel. A kerttervezőknek kihívás megtalálni az egyensúlyt a természeti kincsek és az emberi akarat között.

Sokszor a helyi környezetben megtalálható növényeket használják Fotó: hoerrschaudt.com

A klímaváltozás miatt ideje újragondolnunk a kerti gyephez fűződő viszonyunkat. Sokak álma a gyönyörű, gondozott gyep, de évről évre egyre nehezebb megvalósítani, a fokozódó szárazság miatt. Ezért természetes igénnyé vált alternatívák felmutatása. Egyre népszerűbb az a szárazságtűrő fűmagkeverék, amellyel látványos eredmény érhető el a mi körülményeink között is. Sokan kérik a tervezőktől a préri gyepet: ez magasabb, több fűféléből álló, vadvirágos területet jelent, amit alig kell kaszálni.

Újabban az ehető, felhasználható növények iránt is többen érdeklődnek. A tervezők a kiemelt zöldségágyak, a gyümölcsfák jelenléte mellett szívesen alkalmazzák a bogyós gyümölcsöket is sövényként. Vannak, akik az úgynevezett festő növények nevelésével is előszeretettel foglalkoznak (ezek fonalak, ételek színezésére alkalmas növények, például a körömvirág, kék búzavirág, lila bazsalikom). A bátrabb kertészkedők a bio csirkefarm kialakításával is megpróbálkoznak.

A friss és a régi együttes alkalmazása megjelent a belsőépítészetben, és hamarosan a kertekben is feltűnik. Nem az ódivatú, és a régies használata, hanem az értéket képviselő, minőségi, klasszikus régi darabok és a modern, high tech tudatosan átgondolt és kitalált kontrasztja a cél.

A kisgyerekes családok eddig is kértek a kerttervező szakembertől játéksarkot, de eddig ez inkább szeparált helyszínt jelentett. Most az integrált megoldásokra törekednek, amikor a játék szerves része a kertnek: a sziklák, kövek között alakítják ki a homokozót vagy a szabad játékfelületet. Igény van a felnőttek számára létrehozott szórakoztató terekre is. Hódít az elektronikus játék a kertben: a fénnyel, hanggal kiegészülő interaktív szórakozási lehetőségeket is keresik.

A fény, mint installáció egyébként egyre gyakrabban jelenik meg a kertben, és egye nagyobb hangsúlyt és szerepet kap. Nem a díszkivilágítás a fontos, inkább a hangulat kifejezésére összpontosítanak. A fények bekerülnek a növények közé, bátran használják tömegével az optikai szálas megoldásokat is.

Címkék#trend#kert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!