Otthon

2016.10.04. 13:39

Csavart, füstös és igazán mennyei - ilyen az iváncsai pompos

Iváncsa – Kolbász, sonka és szalonna puha, kelt tésztába csavarva – az iváncsai pompos névre hallgató laktató, füstös finomság egészen biztos, hogy a család egyik nagy kedvence lesz.

Sebestyén Lilla

A község helytörténeti gyűjteményének régészeti kiállításán kóstoltam először iváncsai pompost. Másodjára pedig akkor, amikor hazaérve megkezdte a család az ajándékba kapott rudat. Szó szerint lekenyereztek ezzel a minden jóval teli tésztával.

Mint kiderült, a recept igen népszerű a községben, igazi, helyi fogás, melyet ezúttal Tatár Károlyné készített el. Tőle származik az alábbi recept is, de lássuk először a hozzávalókat: 1 kilogramm liszt, 1 kocka margarin (25 dkg), 0,5 dl étolaj, 1 mokkás kanál só, 2 evőkanál cukor (ez is tésztába), 2 db kocka élesztő, és körülbelül fél liter tej. A tésztát 20 dkg füstölt kolbásszal, 20 dkg füstölt kolozsvári szalonnával és 10 dkg füstölt sonkával érdemes megtölteni.

Fotó: Sebestyén Lilla

Az élesztőket egy púpozott evőkanál cukorral, körülbelül 1,5 dl langyos tejben felfuttatjuk. A margarint langyosra olvasztjuk, hozzáöntjük az étolajat, ezeket a liszttel, a sóval és a cukorral összekeverjük. Ezután hozzáöntjük a felfuttatott élesztős tejet. Annyi tejet teszünk még a tésztához, hogy közepes állagú legyen. Jól kidolgozzuk és letakarva, másfél órán át kelesztjük. Ha megkelt, a tésztát négy részre osztjuk.

A füstölt kolozsvári szalonnát és a füstölt sonkát apró kockára vágjuk és fedő alatti edényben forrástól számított fél óráig pároljuk. Ekkor beletesszük a szintén apróra kockázott kolbászt és együtt pároljuk még tíz percig. Utána leszűrjük, és meg kell várni, amíg teljesen langyos nem lesz. Ekkor a tésztát egy centiméteres vastagságúra kinyújtjuk, a tölteléket beletesszük és feltekerjük kalács formára. Sütés előtt még fél órát a tepsibe pihentetjük. A tetejét vékonyan tejjel bekenjük és lassú tűznél, fél-háromnegyed órán át sütjük.

A józan ész azt diktálja, hogy ha elkészült, hagyjuk rendesen kihűlni, de ha iváncsai pomposról van szó, még a hasfájás sem nagy ár.

Címkék#receptek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!