Otthon

2015.04.08. 17:23

Cserepet, de milyet?

A tető felújítása hosszú távra szól. Érdemes tehát alaposan átgondolni, mit válasszunk a sokféle cserépkínálatból.

Gábor Gina

Többféle anyagból készülnek manapság a tetőcserepek: nehéz választani, hiszen a kerámia, a beton vagy a fém cserepeknek egyaránt vannak már igen jó minőségű változataik. Az eligazodásban Csizmadia Tibor, egy szakkereskedés ügyvezetőjének segítségét kértük:

– A natúr felületű kerámia porózus anyag, a nedvességet magába szívja. Ez pozitív lehet nyáron, amikor az átmelegedett cserépre hűsítő zápor esik: lehűti a tetőt – mondja Csizmadia Tibor. – Ám egy porózus anyag színe kevésbé marad tartós, és megtapad rajta minden szennyeződés is. Ezért a natúr kerámiacserepek újabb generációját engób réteggel látják el: ez egy agyagásványt tartalmazó természetes színezőanyag. Az engób a cserép kiégetésénél beleég a felületbe, eggyé válik vele. Az engóbos cserép nem szívja magába a nedvességet, a port, ellenáll az uv-sugaraknak: jóval tartósabb az anyaga és a színe sem változik. A legmagasabb kategóriát, a csúcstechnológiát pedig az üvegmázas cserép képviseli: fényes felülete hasonlít a kerámia járólaphoz. Vastag üvegmáz kerül a natúr kerámiára, ettől nem lesz porózus az anyag, semmiféle nedvességet nem szív fel a cserép, tartós, és évtizedekig pompázik eredeti színében. Csizmadia Tibor hozzáteszi: az esztétikai igények persze, mindig mások. Mivel az antikolt hatású tető is divat, még az efféle igényekhez is alkalmazkodnak a gyártók: olyan engób bevonatú, de karcolt, bordázott felületű cserepeket is piacra dobtak, amelyen a szennyeződés megtapad. Emiatt korszerű ugyan, mégis hamar antiknak hat.

Csizmadia Tibor, kezében a korszerű anyagokkal: az üvegmázas kerámiacseréppel és a kőszórt felületű, fémtáblás elemmel (Fotó: Molnár Artúr)

Ami a betoncserepet illeti: ha nagyobb szemcséjű anyagokból gyártják, jóval erősebb, jobban bírja a terhelést, ám „cserébe” érdesebb a felülete, ezért jobban lerakódik rajta a szennyeződés. A normál betoncserép hamarabb elveszíti a színét mint a kerámia. Ezért aztán megjelent a betoncserép újabb generációja, amelyre speciális lakkfelület kerül: ez sokkal kevésbé fakul, mint az egyszerű fajtája. De ebben a kategóriában is létezik a csúcsminőségű típus. Vannak ma már betoncserepek, amelyeket ugyan nagyobb szemcséjű anyagból gyártanak – ezért igen erősek –, ám felvisznek a tetejükre egy finom szemcséjű, színezett betonréteget is: a kettő együtt szilárdul meg. Ez a sima felületű betoncserép kevésbé szennyeződik. A legmodernebb változaton ennek a felső rétegnek van egy különleges, hőreflektáló hatása: azaz nem melegszik fel annyira, mint a normál cserepek. Ha tetőtérbeépítéses házam van, az ilyen betoncserép alatt könnyebb elviselni a nyarat...

A hazai piacon fémből készült tetőcserepet is kínálnak:

– Horganyzott acéllemezből vannak ezek a cserepek, pontosabban nagyobb, táblás elemek, amelyre a festékréteg kerül. Én nem nagyon javaslom családi házakra: ez inkább az üzemcsarnokok tetőfedő anyaga. Kevésbe színtartó az ebből készült tető, és további hátránya, hogy ha az eső elered, a tetőtérben is hallatszik a kopogása – mondja Csizmadia Tibor. – A fém tetőcserépnek megjelent egy korszerűbb változata is: erre kőszórt felület kerül, ami természetes színű anyag, nem fakul ki, és a hangot is csillapítja. Érdes a felülete, ezért télen a hófogást külön hófogók nélkül megoldja. Ez a típus is acéllemezből készül, de van egy alucink bevonat rajta, ezért a gyártó 50 év garanciát vállal rá, jelezve, hogy nem rozsdásodik...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!