Otthon

2015.04.13. 13:03

Még a diófa levelét is lehet komposztálni

Fokozatosan szigorodnak a kerti hulladékégetés feltételei. Lapunk is foglalkozott a környező települések tűzgyújtási rendeleteivel és a szelektív gyűjtéssel. Személetváltásra és a beidegződések átalakítására van szükség környezetünk megóvása érdekében.

Horváth László

Évszázados technológiát, apáról fiúra szálló hagyományokat kell megváltoztatni fejlődő korunknak. Okos gazdálkodással jelentős erőforrásokat takaríthatunk meg, akár a kiskertek szintjén is. Nem kell hozzá más, csak egy kis tudatosság és némi odafigyelés: nem muszáj a kerti hulladékot elégetni!

Gyakorlatilag minden biológiailag lebomló anyag komposztálható, még a diólevél is! Ez utóbbihoz azonban több időre van szükség. Két négyzetméteren már közel egy köbméter komposzt termelhető. Fontos a jól szellőző keret elkészítése, ami kidobott raklap is lehet. A kertben képződő nyesedék, zöld hulladék kisebb-nagyobb aprítással kerül a keretbe, gondosan ügyelve az ágakkal kiképzett rétegekre. A tűző nap kiszárító hatásától óvni kell művünket. Vagy árnyékos helyre telepítjük a ládát, vagy öntözéssel biztosítjuk a megfelelő nedvességtartalmat. A jól összerakott kockában hamar megkezdődnek a biológiai folyamatok, melyek hőtermelődéssel járnak. A hő segíti a különböző mikroorganizmusok lebontó munkáját, a megfelelő flóra kialakulását. A nyári időszakban intenzívebb folyamatok zajlanak a komposzt belsejében. Normális körülmények között szagtalan a technológia. A megjelenő kellemetlen illat viszont beavatkozásra hívja fel a figyelmet. Ha mindent jól végeztünk, akkor egy év múlva tökéletesen rétegződő komposztkockának örülhetünk, melyből az átforgatás és rostálás után közel kétharmad rész azonnal felhasználható. A megmaradt nagyobb, darabos anyagot a következő évi komposzt alapba használjuk fel. Talajtól és növénytől függően feles, vagy nagyobb arányban keverve energiában dús földet kapunk. A diófa levelét is komposztálhatjuk. Kisebb mértékben belekerülhet a kockánkba, de külön kezelve hosszabb lebomlással technológiától függően egy év, vagy nagyobb idő elteltével ugyanúgy komposztot nyerhetünk belőle. A diólevél felhasználás növényvédelmi, talajvédelmi célokra is alkalmazható. A legújabb szakirodalmak és az Internetes oldalak böngészésével bővebb ismereteket szerezhetünk. Az égetés miatti büntetések elkerülésének érdekében érdemes vele foglalkozni!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!