Otthon

2015.10.05. 13:22

A lakóközösség összefogásából születhetett meg a kis virágoskert

Üdítő látvány, amikor a sokszor betontengernek csúfolt lakótelep közepén színes őszi virágokkal felöltöztetett , idilli hangulatkép tárul a szemünk elé. Főleg, amikor lakóközösségi kezdeményezés áll az akció mögött.

Buthy Lilla

 


Az őszirózsák lassan elhervadnak, de a lakótelepi virágoskert tavasszal új életre kel majd
Fotó: Koppán Viktor

Virágos köntösbe öltözött a Bátky Zsigmond lakótelep öt lépcsőháza előtti tér. Nem megszokott látvány ez a falatnyi kertváros a panelrengetegben: aki egy szürke, őszi reggelen a lépcsőházak között bolyong, és meglátja az idilli kertvárosi mozaikot, először azt is gondolhatja, eltévedt.

Az őszirózsás projekt a közös képviselő javaslatára indult el, ő pályázott és kapott virágföldet és palántákat a városgondnokságtól.

– Az egynyári növények egy részéhez így jutottunk hozzá, de aztán rögtön megjött a lakók kedve is a kertészkedéshez, ők is jelentős mennyiségű virágot hoztak a saját kertjükből, és ültették el a lépcsőházak elé – mondta el Óber László, ötletgazda, közös képviselő.

A lakók tehát hamar fellelkesedtek, hiszen ami most kis fakerítéssel körbekerített virágoskert, az korábban egy szürke, aszfalttal körülölelt csúnya, gazos terület volt.

A lakók összetartó erejét mutatja, hogy a gondozás minden mozzanata ilyen, közösségi munkában zajlik, az ültetéstől, a kapáláson, gereblyézésen és gazoláson át, az öntözésig. De még a kedves kis fakerítések is egy, a négyes lépcsőházban lakó úr keze munkáját dicsérik.

– Fölástuk, elültettük a virágokat, és szépen lassan kialakult a napirend, vagy úgy is mondhatnánk, a beosztás. Minden lépcsőházból kiválasztottuk, ki lesz a napi gazda, a „locsolásfelelős”, ki megy le esténként művelni a kertet – mondta az egyik lakó. Németh Mihálynétól, Antal Ferencnétől azt is megtudtam, a kezdeményezés egyik legnagyobb motorja Ica néni, aki annyira a lelkén viseli a virágoskert sorsát, hogy rá mindig lehet számítani. Ő az, aki akkor is odafigyel a virágokra, ha épp nem is ő a soros. Hozzátették, már nagyon várják a tavaszt, hogy újra locsolókannát és gereblyét foghassanak a kezükbe.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!