Otthon

2016.10.17. 15:35

Egyediség és praktikum - Gondosan tervezzünk meg mindent, takarékoskodjunk az energiával!

Divat a gasztronómia: a főzésben egyre többen látják meg a kreatív szórakozás lehetőségét is. Ezzel együtt vált a korábbinál is fontosabb szereplővé a lakásokban a konyha.

FMH-információ

Mivel továbbra is népszerű a nappalival egybenyitott amerikai stílusú elrendezés, a konyhának is egyedinek, stílusosnak, viszont továbbra is praktikusnak kell lennie.

A nyitott elrendezés miatt még fontosabb szerepet kapnak a minőségi gépek. A szagelszívó elengedhetetlen, de lényeges az is, hogy mennyire zúg hangosan a hűtő vagy a mosogatógép. A jól megválasztott gépek nem csak hatékonyabbá teszik a munkát, hanem keveset is fogyasztanak. Bár a modern konyhát hajlamosak vagyunk úgy elképzelni, hogy dugig van gépekkel, ám tudatosabb döntés, ha csak azt telepítjük, amit tényleg használunk is. Így viszont jobb minőségűt is választhatunk azokból, amelyeket megveszünk. Az energiatakarékos berendezések kiválasztásában a háztartási gépekhez kötelezően adott energiatanúsítvány segít.

A konyha közösségi térré válásával hasznos egy pihenőhely, ahol a barátok szórakoztatják a szakácsot Fotó: újHÁZ Centrum

A konyhában a legtöbb világosságot a munkapult igényli, igyekezzünk ezt úgy elhelyezni, hogy a legtöbb természetes fényt kapja. Jól tervezett szellőzéssel a szagelszívóra is kevesebbszer lesz szükség. A világítást érdemes ledesre cserélni.

Bármi is a trend, igazán szerethetővé a praktikus elrendezés teszi a konyhánkat. A cél, hogy a fő alkotóelemek - a hűtő, a tűzhely és a mosogató - között a lehető legkevesebb felesleges kilométert gyalogolva dolgozhassunk, és mindegyik mellett legyen elegendő pultfelület a pakoláshoz. A munkafolyamatokat figyelembe véve érdemes egy falon elhelyezni a hűtőt és a tűzhelyet - elég távol egymástól ahhoz, hogy a sütő hőjével ne kelljen a frizsidernek megküzdenie -, velük szemben pedig a mosogatót. Ez a munkaháromszög kétsoros, U vagy L alakú konyhákban is létrehozható. A konyha közösségi térré válásával hasznos lehet a konyhaszigetbe vagy falba épített pihenőhely, ahol a szakácsot szórakoztató társaság is elhelyezkedhet.

Divat az eklektika: retró elemek is vegyíthetők a minimal stílussal

A trenddiktátorok szerint már nem a tökéletesen egységes, katalógusból kivágott konyha a legmenőbb. A profik a személyre szabott megoldásokra szavaznak - ha a végeredmény egyedi és kissé eklektikus, annál jobb! Így a szeretett régi tálaló - némi felújítással - kiválóan megfér majd az új minimál stílusú szekrényekkel, vagy az ipari hangulatú, fémpolcon találhat a legjobb helyet a finom porcelán. A variációs lehetőségek bővítésében fontos szerepe van az egyre sokszínűbb kínálatnak is. Nem csak a bútorlapok vagy burkolatok színével, anyagával játszhatunk, főszereplő lehet egy látványos csaptelep, vagy épp egy ütős színű mosogató is .

A modern konyhák eleganciáját nem a díszítés, hanem a minőségi anyagok és átgondolt formatervezés adják. Hódítanak a természetes - vagy azt idéző - anyagok és burkolatok. A tömörfa helyett arra megtévesztésig hasonlító, könnyen tisztítható kerámialapokkal játszatunk, és egyre nagyobb teret kapnak a fémek. Bár a természetes és pasztell árnyalatokkal továbbra sem nyúlhatunk mellé, egy kis csillogás a konyhának is jót tesz. A konyhagépekről már jól ismert inox mellett a sárga- és vörösréz, az arany vagy a bronz árnyalat is megjelenhet akár burkolat, akár kiegészítők formájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!