Otthon

2014.12.15. 22:55

Egyszerű gömbök a fenyőfára

Székesfehérvár - Horgolt karácsonyfa díszekkel is széppé varázsolhatjuk az ünnepet. Ez a gömbforma nem csak mutatós, de egy este alatt elkészül.

Kovácsné Hamberger Brigitta

Íme a gömb horgolásának menete. Először is 10 láncszemből (lsz) gyűrűt készítünk.


A horgolt gömbdísz, formázva, keményítve Fotó: Molnár Artúr

1. sor: 3 lsz magasítás, 2 db egyráhajtásos pálca (rhp) egyszerre befejezve, *7 lsz, 4 db 1rhp egyszerre befejezve*; a csillagok közötti részt hétszer ismételjük; 3 lsz, 1 db 2rhp, melyet a 3 lsz magasításhoz öltünk kúszószemmel.

2. sor: 1 lsz magasítás, 3 db rövidpálca (rp), melyet a 2rhp hosszára öltünk, *7 rp a 7 lsz-es ívekre*, a csillagok közötti részt 7x ismételjük, 4 rp, majd egy kúszószemmel zárjuk a kört.

3. sor: 3 lsz magasítás, 2 db 2rhp ugyanoda öltve egyszerre befejezve, 5 lsz, 3 db 2rhp ugyanoda öltve, *5 lsz, 3 db 2rhp egyszerre befejezve, melyet a 4. rp-ba öltünk le, 5 lsz, 3 db 2rhp egyszerre befejezve ugyanoda leöltve, mint a másik*, a csillagok közötti részt 7x ismételjük, majd 2 lesz, 1 db 1rhp, kúszószemmel lezárjuk a kört.

4. sor: 1 lsz magasítás, *6 lsz, 1 rp az 5lsz-es ívekbe*, csillagok közötti részt ismételjük körbe, majd a végén 5 lsz és egy kúszószemmel zárjuk a kört.

Ebből kettőt készítünk. Amikor már a másodikat horgoljuk, azt a 4., befejező körnél összehorgoljuk az első félkörrel. Ha ezzel megvagyunk, keményítőben áztatjuk egy pár órára, majd lufit tuszkolunk bele, felfújjuk, hogy szép gömb alakú legyen. Ha a forma megszáradt, a lufit kivágjuk, kipiszkáljuk a gömbből, és már kész is a dísz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!