Otthon

2015.03.02. 16:40

A háziasszonyok félnek a hosszúszálú szőnyegektől, de ezek is jól tisztíthatóak

Székesfehérvár - A szőnyeg kiválasztása a lakberendezés egyik utolsó, de nagyon fontos mozzanata. El kell döntenünk, pusztán csak dekorációs célja lesz, vagy emellett arra is szolgál majd, hogy az enteriőr különböző részeit elkülönítse.

Gábor Gina

Ám nem csak a funkcióját célszerű meghatároznunk, hanem a stílusát is, hiszen - ahogyan a lakástextileknek - a szőnyegnek is alkalmazkodnia, igazodnia kell otthonunk berendezéséhez. A kínálat igen gazdag: gyapjúból, műszálasból egyaránt. A műszálas szőnyegek is többfélék: van amelyik alapvetően polipropilénből készül, de kap egy hőkezelést, és gyapjúhatást kelt, ám emellett megtartja a műszálas anyagok előnyös tulajdonságait is. A legtöbb gyártó még stílusuk szerint is a csoportosítja is a szőnyegeket, hogy megkönnyítse a választást: modern, retró, klasszikus vagy art változatokat egyaránt felfedezhetünk.

- A manapság gyártott klasszikus stílusú szőnyegek között olyan hagyományos motívumokat találunk, amelyek felidézik a régi, polgári miliőkben megszokott mintakincset, például a perzsa szőnyegek világát. De nagyon szépek a szecesszió vagy az art deco időszakát idéző darabok is, amelyek persze, nem csak a tradicionális berendezésekhez illenek. Azok, akik idegenkednek a klasszikus inda-, virág-, vagy medalion-motívumokal sűrűn díszített szőnyegektől, választhatnak visszafogottabb darabokat is, amelynek csak a bordűrjén jelennek meg a minták, középen egyszínűek - mondja Kozányi Ákos a székesfehérvári Diego vezetője. - Ugyanakkor pedig a modernebb lakásokba kínált szőnyegek egyre élénkebb színűek. Divatos manapság a 70-es., 80-as éveket idéző retró stílus, amire jellemzőek a geometriai formák, körök, kockák, hullámos minták, no és persze, az erőteljes színek.

Az élénk színű virágos motívumok is ebbe a vonulatba sorolhatók, ráadásul egyik-másik szőnyegen a minták kidomborodnak a felületből: a minta határát körbenyírják, ettől plasztikusabbá válik a szőnyeg. A modern stílusú szőnyegek színe kevésbé harsány mint a retró hangulatúaké, de ezeket a darabokat is bátor vonalvezetésű. geometrikus vagy hullámos minták jellemzik. Egészen izgalmas az úgynevezett art szőnyegek kollekciója.

- Egyik másik olyan akár egy Jackson Pollock festmény - mondja Kozányi Ákos. Valóban, némelyik kifejező, színes darab úgy hat, mintha csak a festék spontán csurgatásával, fröcskölésével született volna az izgalmas motívum.

Gyakori kérdés a szőnyegválasztásnál: hosszú- vagy rövidszálú legyen-e?

- A háziasszonyok félnek a hosszúszálú daraboktól - mondja erről Kozányi Ákos. - Pedig nincs különbség a tisztántartásukban. Viszont a hosszúszálú darabok inkább általában egyszínűek, vagy csak egy-egy nagyobb, jellegzetesebb minta jelenik meg rajtuk. De amellett, hogy igen elegánsak, puhaságukkal komfortérzetet nyújtanak.

Ha egyébként van már jellegzetes minta a szobában a tapétán vagy a bútor kárpitján jobb is, ha ehhez színben harmonizáló, egyszínű szőnyeget választunk.

Mielőtt döntünk, célszerű otthon gondosan lemérni, mekkora szőnyegre van szükségünk, és az sem árt, ha a bútorokhoz adott darabnyi javítókárpitot is magunkkal visszük: így könnyebben megtaláljuk a hozzá illő árnyalatot. Ugyanakkor az se baj, ha tévedünk: egy magára valamit is adó szőnyegboltban egy-két napon belül ki is lehet cserélni a választott darabot.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!