Otthon

2016.03.21. 18:33

Így lesz élmény a húsvéti készülődés

Húsvéti tojásdekorációkat mutatunk be, amelyeket érdemes kipróbálni. Így élmény lesz az ünnepi készülődés: összehozza a család apraját, nagyját.

Gábor Gina

Ezúttal nem elsősorban a tradicionális tojásfestési szokásokat elevenítjük fel, inkább mai anyagokkal és eszközökkel készült tojásdekorálási módszereket sorolunk.

Ha fehér tojásra szeretnénk színes mintát, ne aggódjunk, otthon is elő tudjuk varázsolni a hófehér színt. A megfőtt tojásokat mártsuk ecetes-szódabikarbónás vízbe, hagyjuk állni, majd a mosogatószivacs durvább oldalával óvatosan dörzsöljük le róla a színt. Tegyük vissza a vízbe, és ismételjük meg a kívánt fehérség elérésig minimum 3-4 szer. Ne hagyjuk három óránál tovább a folyadékban, mert egyre puhább, törékenyebb lesz a héja! Ha kész, töröljük szárazra a tojásokat, és kezdhetünk dolgozni.

A dekupázs technika a tojásdíszítéshez is kiváló módszer lehet

Gyors, egyszerű módja a festett tojások trendivé varázsolásának, ha a klasszikus, kereskedelemben kapható tojásfestéket ecetes vízben feloldjuk, beletesszük a tojásokat. Amikor elértük a megfelelő árnyalatot, vegyük ki, szárítsuk meg. Vegyük elő a pecsétet vagy sütipecsétet, és írjuk ki vele, amit szeretnénk látni a tojáson. Mártsuk tintába, és - mivel a tojás ívelt - óvatosan mozgassuk a tojáson. Hagyjuk megszáradni.

Az akrill szprével is csodákat művelhetünk. Fújjuk le élénk vagy pasztell színekre a tojást, majd fehér vagy fekete alkoholos filctollal fessünk rá mintákat, szöveget. Ha nincs kedvünk a fehér tojás előállításával bíbelődni, akkor fújjuk le fehérre a tojásunkat, és azután vegyük kezünkbe a színes filctollakat.

Papírszalvéta segítségével dekupázs technikával is díszíthetünk: szükségünk lesz fehér tojásokra, fehér alapon mintás szalvétára, és dekupázs ragasztóra. Vágjuk ki a kiválasztott mintát, helyezzük rá a tojásra, majd kis ecsettel és ragasztóval kenjük át a mintát a tojáson.

A selyemanyag finom, szép mintája is kirajzolódik a tojáson
Fotó: Pinterest

Abszolút trendi a színes ragasztószalagok találkozása a tojásokon. Vágjunk ki a színes ragasztószalagokból vékony csíkokat, négyzeteket, vagy háromszögeket, és kedvünk szerint ragasszuk a tojásokra.

A krétával írt tojásokhoz fekete krétafestékre, és klasszikus táblakrétára van szükség. Fessük be a megfőzött tojásokat feketére, majd krétával rajzoljunk rá mintákat vagy szövegeket.

Az idén divatos a töltött tojás . A kifújt tojásokat töltsük meg érdekességekkel: apró, hosszú papírfecnire írjunk kedves üzenetet, tekerjük fel annyira szorosan, hogy a kilyukasztott tojásokon át lehessen nyomni. A papírtekercs két vége lógjon túl a tojáson, így könnyen ki lehet majd húzni. A töltött tojás egyik változataként arany vagy színes konfettikkel töltik meg a kifújt tojásokat. Célszerű rájuk nagyobb lyukat fúrjni. Mártsuk tojásfestékes vízbe a tojásokat, hogy kívül, belül színt kapjanak. Papírtölcsérrel töltsük bele a kívánt konfettit, majd ragasszuk le a tetejét színes ragasztószalaggal, vagy selyempapír darabbal. A megfelelő alkalommal csak törjük fel a tojásokat, és élvezzük a konfetti esőt.

Glitteres tojásokat is készíthetünk: a csillogó porok bármilyen tojást feldobnak. Papírragasztóval pöttyözzük be a tojást, majd forgassuk bele, vagy a tojás alsó harmadát ragasztózzuk be, és állítsuk a csillogó porba.

Bármilyen régi, mintás selyem (nem műszálas!) nyakkendő, sál felhasználható díszítéshez. Az anyagból - a varrást kikerülve - vágjunk egy akkora darabot, hogy kényelmesen be tudjuk tekerni vele a fehér tojást. Madzaggal szorosan kössük össze, és tekerjük körbe, hogy rátapadjon az anyag a tojásra. Vonjuk be az egészet fehér pamutanyaggal még egyszer, majd tegyük ecetes vízbe. Főzzük 30 percig, fogóval szedjük ki, tegyük a hűtőbe, és várjuk meg, míg kihűl. Óvatosan szedjük le a textilborítást, és láthatjuk: a minta a tojásunkon virít!

 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!