Otthon

2015.09.14. 12:53

Először álmodozzunk! - Lakáselújítás előtt fontos az alapos tervezés

Prevics Bori lakberendező, enteriőrtervező szerint ajánlatos mindent alaposan átgondolni egy lakásfelújítás, építkezés előtt.

Tóth B. Zsuzsa

A lényeg az alapos tervezés, amivel később rengeteg bosszankodást megspórolhatunk. Először gondolkozzunk, álmodozzunk, képzeljük el leendő otthonunkat négyzetcentiméterről négyzetcentiméterre. Ha a bútorozást kitaláltuk, megvan a konnektorok, villanykapcsolók helye, és a radiátorokról is gondoskodtunk elvben, jöhetnek a függönyök és a karnis, majd ha megtaláltuk a szívünkhöz kedveset, csak akkor döntsük el a falak színét. Hiszen a függönyből, bár hatalmas a választék, mégis korlátozott az anyagok és az árnyalatok száma, falfestékből viszont bármilyen árnyalatot kikevertethetünk tanácsolja a lakberendező. Vigyázzunk a vad színekkel, maximum egy falon kísérletezzünk, különben hamar megunhatjuk a kavalkádot. A szőnyegeket illetően óvakodjunk a sok kis rongyszőnyegtől és az egész padlót beborító változatoktól is, hiszen a térérzetünket mind a kettő negatívan befolyásolja. Érdemes rendszerezni a sok kis csecsebecsét, amitől nincs szívünk megválni. Az is megoldás, ha egyetlen helyre pakoljuk az összeset, vagy anyaguk, méretük, színük, esetleg stílusuk szerint megpróbáljuk elrendezni azokat.

A konyhára és a fürdőszobára különösen figyeljünk oda! Mindkét helyiségben kiemelt szerepet kapnak a konnektorok. Gondoljuk át, hány elektromos szerkezetet használunk, előbbiben legyen helye a kávéfőzőnek, a kenyérpirítónak és a vízforralónak is, utóbbiban pedig többek között az elektromos fogkefének, a hajszárítónak és a villanyborotvának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!