Otthon

2015.05.13. 15:37

Érdemes összegyűjteni az esővizet: nem csak öntözésre használható!

A csöpögő ereszcsatorna sok kárt okozhat azzal, hogy eláztatja a falat. Így aztán a ház felújításánál ne csak mondjuk a lakás kifestésére, de az ereszcsatorna cseréjére is gondolni érdemes.

B. Kiss László

Az új ereszcsatorna föltételénél vegyük figyelembe, hogy milyen dőlésszögű és mekkora nagyságú a tető, valamint hol és hány helyen célszerű lefolyót csatlakoztatni - mondja Réti Zoltán, szakértő.

A csatorna feltételét, mint a szakmunkákat általában, érdemes hozzáértőre bízni. Az idő is pénz, márpedig aki először próbálkozik ilyennel, nyilván sokkal tovább elszöszöl, mint a rutinos mester. Ráadásul megtörténhet, hogy nem lesz kellő lejtése az ereszcsatornának, esetleg ereszt az összeillesztéseknél.

Réti Zoltán szavai szerint egy nagyjából száz négyzetméter alapterületű családi házhoz elégséges a 33-as méretű ereszcsatorna, az ennél nagyobb méreteket inkább csarnokokhoz, ipari épületekhez használják.

Az ereszcsatorna készülhet többfajta anyagból: a legegyszerűbb horganyzott acélból készül. Az alumíniumból készültről általában azt tartják, hogy hosszabb az élettartama. Ezenfelül van még egy nagy előnye! Ma már színes fóliával bevont változatban is kapható. Így, azon túl, hogy elvezeti a tetőről a csapadékvizet, színében is jól illeszthető a tető színéhez. Ezek a színes alufóliával bevont alumínium ereszcsatornák nem csak szépek, hanem tartósabbak, ellenállóbbak is, a színválaszték pedig, a sötétszürkétől a zöldig, számos árnyalatot felölel.

Az új módi szerint az építkezők, a házukat felújítók még arra is ügyelnek, hogy a tető szegélylemezének színe is harmonizáljon az ereszcsatornáéval.

Gyakran elkövetik azt a hibát, hogy habár felszerelik a házra az ereszcsatornát és a kifolyókat, a víz a háztól távolabb történő elvezetéséről már nem gondoskodnak. Így a csapadék az épület alá szivárog, s hosszabb távon esetleg a fal megsüllyedését, megrepedezését idézheti elő.

Érdemes tehát a csapadékvizet távolabbra elvezetni: az utcai árokba, földbe ásott, kaviccsal feltöltött gödörbe, vagy éppenséggel olyan aknába, ahonnan később az összegyűjtött víz kivehető, kiszivattyúzható, és a kert öntözésére felhasználható.

Bonyolultabb, ugyanakkor kétségkívül a jövőbe mutató megoldás az, amikor az összegyűjtött csapadékot visszavezetik a házba, és ott a vécé öblítéséhez vagy mosáshoz használják. Hiszen a víz egyre nagyobb kincs!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!