Otthon

2016.08.29. 12:41

Fontos szempontok iskolakezdés előtt - íme a lakberendező tanácsai

Székesfehérvár – A jó íróasztal és szék nélkülözhetetlen az iskolát kezdő gyereknek. De mégis, milyen legyen?

S. Töttő Rita

Az iskola első osztályába készülő gyerek számára már nagyon fontos, hogy meglegyen a maga saját íróasztala, azaz olyan kis zuga, ahol a mindennapok során tanulhat. Sok szülő mondja azt, hogy úgyis ott lesz körülötte a gyerek, az étkezőasztalnál szokott amúgy is ülni és rajzolgatni, a nappaliban tölti az idejét, ám ez az iskolába kerülés után már nem elég.

– Ha rá akarja szoktatni a szülő a gyereket arra, hogy rendszeresen kell tanulni, hogy más világ jön, ahhoz tényleg az kell, hogy ha saját szobája nincs is, de legalább egy saját íróasztala legyen, akár a nappaliban vagy a hálószobában – szögezi le Kiss Edith székesfehérvári lakberendező.

Fotó: a szerző

Edith tapasztalata szerint manapság már nem nagyon keresnek olyan íróasztalokat, amelyeknek klaviatúra tartójuk van, hiszen a laptopok és tabletek világában erre nincs szükség. Így az íróasztalok területén is visszaköszönnek a klasszikus, letisztult formavilágú darabok, amelyek sík felülettel, némi pakolótérrel simulnak bele a szoba enteriőrjébe. Ma már nincs szükség túl nagy pakolótérre sem, elég a 120-130 centi hosszú változat, amelyen bőven elfér a technika és az a néhány füzet, könyv, amire egyszerre szükség van a tanuláshoz – teszi hozzá a lakberendező. Magasság szempontjából nem szoktak különbséget tenni az íróasztalok között, ugyanis a legkisebb korosztály is már állítható magasságú forgószékeken ülve tanul. Így tehát a szék az, ami inkább számít, akár egészség, akár korosztályi megfontolásból is. A lakberendező elárulja: a legfontosabb a háttámla, amely ergonomikusan követi a gerinc vonalát, s amely, ha jó, megfelelő támasztékot nyújt hátra- és előredőléskor egyaránt. Az izzadósaknak jó minőségű hálós anyagból javasolt a szék, de bőven elég a különböző textilborítás is. A legkisebbeknek karfa nélküli ajánlott, hogy minél könnyebben be tudják húzni magukat az asztal alá, a nagyobbaknak pedig egy könnyen állítható, stabil szerkezetű forgószék javasolt. Ami, ha tényleg minőségi, akár évtizedekig is elkísérheti gazdáját – teszi hozzá a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!