Otthon

2015.04.13. 17:38

Házfelújítási tévhitek

Kevesen fognak bele manapság új ház építésébe. Sokkal gyakoribb, hogy a meglévő épületet alakítják, esetleg tovább bővítik, no és persze, korszerűsítik.

Gábor Gina

Az biztos, hogy az ingatlanra érdemes időről időre költeni, hogy minél jobban megfeleljen a mai elvárásoknak. Ám fontos végiggondolni, hogy milyen anyagokat célszerű használnunk ahhoz, hogy valóban megtérüljön a befektetés. Károly András, szakértő azt tanácsolja, hogy legyünk nagyon körültekintőek. A felújítás előtt nézzük meg az építőanyagok, szigetelőanyagok kínálatát, konzultáljunk akár több szakemberrel is, hogy biztosan ne érhessen bennünket csalódás.

– Több tévhit is kering a felújítással kapcsolatban. Ha gyarapodik a család, és növelni igyekszik a lakóterét, nem szabad elfelejteni, hogy a bővítéshez kizárólag jó hőszigetelő képességű szerkezeti anyagokat érdemes felhasználni. Sokak tévhite ugyanis, hogy egy-egy új fal felhúzását egyszerűen meg lehet oldani bontott vagy a szomszédnál megmaradt kisméretű téglákkal. Könnyen kiderülhet, hogy az építkezés olykor még többe is kerül, mintha korszerűbb anyagot használnának. Ma ugyanis jóval nagyobb elemeket forgalmaznak, amiből gyorsabban lehet dolgozni, és kevesebb habarcs kell a fal felhúzásához. És akkor nem beszéltünk arról, hogy a mai falazóanyagok szigetelőképessége is jobb.

– Régi épületeknél előfordul, hogy a falak alulról nedvesednek. Tévhit azonban, hogy ezeket a falakat nem lehet hőszigetelni. Van rá megoldás. De mindenki azt hiszi, hogy a kőzetgyapotos hőszigetelés erre a legjobb: no ez óriási tévedés! Erre speciális polisztirol rendszereket használnak: olyan polisztirol lapot, ami anyagában páraát-

eresztő, és még furatos is. A külső oldalon fokozattan páraáteresztő ragasztót kennek rá, majd arra is figyelni kell, hogy szintén páraáteresztő színezőanyagot kapjon a felület. Ezzel a speciális rendszerrel szellőzhet a fal.

– S ha már a házak szigetelésénél tartunk, vannak, akik úgy vélekednek, elég a ház északi falát szigetelni. Ez is tévhit! Ettől az összes pára a többi falon csapódik le, garantáljuk a penészesedést...

Ami a tetőt illeti: a leggyakrabban a palatetőt akarják lecserélni az emberek. Károly András azt javasolja: ne mi döntsük el, hogy milyen tetőfedő anyagot használjunk a régi helyett. Mielőtt megvennénk a kerámiacserepet, mutassuk meg a tetőt egy szakembernek, mert a szerkezet dönti el, hogy mi kerülhet a pala helyére vagy a pala fölé. Sokszor előfordul, hogy a teljes tetőszerkezetet meg kell erősíteni ahhoz, hogy a kerámia vagy a beton cserepet elbírja.

A burkolatokkal kapcsolatban Károly András újabb tévhitet igyekszik eloszlatni: sokan keresnek fagyálló ragasztót a burkolathoz. Nem tudják, hogy ma már a kültéri és beltéri burkolatokhoz egyaránt csak fagyálló ragasztót használnak.

– Rendkívül divatosak manapság a nagyméretű padlólapok és csempék. Ám sokan azt nem tudják: ezekhez kiemelt minőségű, flexibilis ragasztóra, flexibilis fugára van szükség, mert a nagyobb felületen komoly feszültség tud kialakulni a lap és az aljzat között, és ha nem teremtjük meg a kellő rugalmasságot, gyorsan tönkremegy a burkolat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!