Otthon

2014.11.24. 17:10

Hogyan válasszunk bútort?

Székesfehérvár - Kevesen engedhetik meg maguknak, hogy néhány év elteltével megunják, és lecseréljék egy vadonatújra, divatosabbra a nappali ülőgarnitúráját. Ezért aztán fontos a körültekintő vásárlás.

Gábor Gina

- A családok többségének manapság igazi ünnep, ha egy új bútort vásárolnak, hát még, ha a közösségi színtér legjellegzetesebb darabjáról van szó - mondja Herold Gáborné Mária, az egyik bútoráruház tulajdonosa, aki hozzáteszi: - A döntés hosszú évekre szól, ezért mindenki igyekszik körültekintően és gondosan mérlegelni a választás előtt. Egy-egy kisebb bolt manapság nehezen veszi fel a versenyt a nagy, multinacionális forgalmazóval. Ám egy hatalmas, tömegcikkeket is kínáló nagyáruházban kevesebb a lehetőség a személyes kapcsolatra, így ott kevésbé tudnak a vásárlók egyedi igényeihez alkalmazkodni.


Herold Gáborné Mária szerint az embereknek manapság fontos, hogy hosszútávra vásároljanak bútort: meggondolják a döntést
Fotó: Molnár Artúr

A nagyáruházban berendezett enteriőrök látványa persze könnyen lenyűgözheti az embert, közben azonban mindenki egy kicsit önmagára van utalva. A kisebb boltoknak az az előnye, hogy konzultálnak az érdeklődővel, és meg is mutatják, hogy melyik bútornak, milyen a kidolgozása. Ha tartós garnitúrát szeretnénk, fontos megnéznünk, az ülőgarnitúra visszáját - figyelmeztet Heroldné Mária. - Tudni kell, keményfából van-e, milyen a kidolgozása, elég strapabíró-e. Meg kell vizsgálni, vannak-e csomók a fakeretben, hiszen ha ilyet találunk, könnyebben eltörik, nem biztos, hogy a teherbírása megfelelő. Érdemes azt is megnézni, milyen az ülésbetét összetétele, milyen a rugózás. Puha, középkemény és kemény garnitúrák közül választhatunk, el kell döntenünk azt is, számunkra melyik az ideális. Akad, akinek a különféle, kényelmet fokozó berendezések számítanak: például. az, hogy az ülőgarnitúrához laptop-tartó is tartozik.


Igen praktikus az a nyitható-csukható garnitúra, amit ágyazni se kell

- Sokan a praktikumra törekednek: például fontos, hogy legyen lehúzható az ülésgarnitúra kárpitja, de az is megnyugtató megoldás lehet a számukra, ha kiderül: az adott bútor karfáját le tudjuk kapcsolni, és a huzatot később ki lehet cserélni. Az ülőgarnitúrától a kis lakásokban azt is elvárják, hogy fekvőhellyé lehessen alakítani. Ma már vannak olyan garnitúrák, amelyeknél ágyazni sem kell, mert a fekvőhely - az elsimított ágyneművel együtt - betolható.

Herold Gáborné azt mondja: az igazán rugalmas bútorboltok azt is megoldják, ha a garnitúrát más szövettel képzeljük el, mint amit a gyártó kínál. Sőt, az sem akadály, ha egy garnitúra a szélesebb karfa miatt nem fér be az adott térbe: elintézik, hogy a karfát karcsúbbra szabják...

Címkék#bútor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!