Otthon

2017.01.23. 16:05

Januári terv, tavaszi felújítás

Vajon megfelelő a lakás vízszigetelése? Hol találhatunk megbízható mesterembereket a lakásfelújításhoz? Spórolhatunk-e a tető korszerűsítésével? Ha tavaszi felújításról álmodozunk, nem árt ezen elgondolkoznunk.

FMH-információ

Azoknak, akik már most év elején tervezik a tavaszi, nagy felújítást, összeszedtük azokat a kérdéseket, amikre ilyenkor, az unalmas téli estéken keresni kell választ, annak érdekében, hogy minden munkálattal tervszerűen, pontosan végezni lehessen.

Menjünk végig a lakáson, és jegyezzük fel magunknak azokat a pontokat, ahol kicsit kilóg a vezeték, beázott a fal vagy rossz a szigetelés, hogy ezek kijavításával megakadályozzuk épületünk további állapotromlását. Ne feledkezzünk meg a tetőszerkezetről sem! Ha a padláson beázásra utaló nyomokat találunk, nincs mese, hívjunk szakembert. Egy rosszul felépített vagy meglazult tetőszerkezet egy hevesebb tavaszi vihar során komolyan megrongálódhat, és ki szeretne korán reggel munkába menet arra kelni, hogy a tetőcserepei az autója szélvédőjén landoltak?

Ha már addig eljutottunk a tervezésben, hogy végiggondoltuk, mit akarunk megjavítani, felújítani, azt is el kell döntenünk, hogy kire bízzuk a munkát. Mint minden szakmában, kőművesből, burkolóból, építésvezetőből is találhatunk profit és kicsit kétbalkezes szakit is. A Mekk Elekek kiszűrését referenciakéréssel oldhatjuk meg, de minden esetben győződjünk meg arról is , hogy a munkára jelentkező szakember, vállalat céges adatai online is megtalálhatóak, mert így egy-egy felmerülő probléma esetén azt is tudjuk, kihez kell fordulni. A tetőn végzett munkálatokhoz mindenképp keressünk egy jól képzett tetőfedőt, olyan mesterembert, aki nem csak a cserepeket, de a tetőfóliát és a többi tartozékot is időtállóan és szakszerűen fel tudja szerelni.

Akármilyen átgondolt és részletes költségvetést is készítünk, teljesen biztosak lehetünk abban, hogy beeshetnek nem várt extra kiadások is. Például felmerülhet a további tartozékok szükségessége, vagy a véletlenül összetört szerelvények pótlása. Legyünk tehát előrelátóak, ezért minden várható kiadásra plusz 10 százalékot számoljunk. Így például ha egy részmunka árát 100 ezer forintra becsüljük, de az végül mégis 110 ezer forintra jön ki, akkor sem kell megijednünk. Ha pedig ezzel az előrelátó tervezéssel túl sok pénzünk maradna, legalább lesz mit elkölteni a lakberendezési boltokban.

A szakvásáron végzett kutatásból kiderült, hogy laikus építtetőként legkevésbé az alapozáson, a vízszigetelésen, és a hőszigetelésen spórolunk, a tető és tetőtér kialakításán, a burkoláson és a villanyszerelésen viszont már szeretnénk a pénztárcánkat kímélni.

Ezekről inkább csak konzultálunk a szakemberekkel, hogy utána házi barkács módszerekkel spóroljunk egy kicsit. Pedig ezek a legveszélyesebb területek! A villanyszerelés például kifejezetten veszélyes munka, egy tetőn pedig később nagyon sok múlik. Ez az a házrész, ami az egész otthonunkat megvédi a hidegtől, melegtől, beázástól. Ráadásul egy minőségi tetőrendszer nem csak a jövőbeli viharkároktól, későbbi javítási költségektől kímélhet meg bennünket, de ha a szigetelésre is odafigyelünk, akkor hosszútávon annyi energiát spórolhatunk meg, ami komoly anyagi előnyt jelenthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!