Otthon

2017.01.23. 18:50

Kedves csipkeemlék a mai párnán

A régi szép kézimunkákat - szeretteink hagyatékát -, nem kell a szekrények mélyén tárolni: egy kis munkával a modern lakások díszeivé válhatnak.

Gombkötő Gina

Arról, hogy a városvédő építész, Csutiné Schleer Erzsébet szépséges párnákat varrt régi kézimunkák felhasználásával, a közösségi oldal jóvoltából értesültem... Kiderült, hogy a párnák megszületésének története van:

Csutiné Schleer Ersébet ötlete nagy sikert aratott a családban

- Az unokáimnak volt egy ragyogó dédnagymamája - az én édesanyám - aki 2010-ben hagyott itt bennünket. Minden unokának van valami kedves emléke róla, akit Meminek becéztek. Rendkívül tevékeny volt: sok mindent csinált, egyebek között gyönyörű kézimunkákat is készített. A hagyatékának rendezéséhez is erőt kellett gyűjtenünk a húgommal, el kellett telnie néhány évnek, amíg egyátalán hozzákezdtünk. Rengeteg csipketerítő volt ebben a hagyatékban, és úgy éreztem, ezek már nem illenek a modern lakásokba. A Viktória Rehabilitációs Központ előterében van egy bolhapiac, ahol az efféle dolgokat fel lehet kínálni eladásra. Én is odavittem a terítőket. Aztán karácsony előtt belémvillant: mit is adok én ajándékba az öt unokámnak? Hiszen már nagyok, 9-17 évesek, és az utóbbi időkben én már nem veszek nekik játékokat, hanem igyekszem valami különleges dologgal előrukkolni. És akkor eszembe jutottak ezek a terítők! Valahol magam is láttam az ötletet, hogy a felhasználásukkal lehetne mai tárgyat készíteni. Ehhez be kellett mennem a Viktóriába, és visszakérni a terítőket - mesélte Csutiné Schleer Erzsébet, aki a csipkéket színes párnákra varrta. Kitalálta, melyik unokájához milyen szín, melyik minta illik, s az ünnep előtt varrogatással teltek az estéi. Ez az elfoglaltság őt is kikapcsolta.

A díszpárnáknak végül óriási sikerük lett! Elvégre mai lakásba is illenek, felidézik a szeretett Memi, a dédnagymama emlékét, s egyúttal példázzák a nagymama, Csutiné Böbe kreativitását is.

Címkék#kézimunka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!