Otthon

2015.06.29. 14:14

Készülhet levendulából szagosító párna, romantikus csokor, ajtókoszorú

Sokáig a kolostorok növénye volt a levendula. Az 1920-as évek közepétől terjedt el hazánkban, mára pedig a legsokoldalúbban használt növényünkké vált. Horváth Ildikótól otthonunk díszítéséhez kértünk tanácsokat.

J. Mező Éva

Horváth Ildikó virágkötő a levendulát szárított és vágott formában is szívesen alkalmazza. Mint mondja, romantikus hatása miatt egyre többen kérik esküvői dekorációhoz. Szereti csokrokba kötni, mert vidám és élénk, igazi nyári hangulatot teremthet vele, s az illata is nyugtató, javítja a kedélyállapotot.

Most van a levendulaszüret ideje. Fontos, hogy a levendulát fejjel lefelé, felkötve, szellős, de árnyékos helyen szárítsuk, hogy átjárhassa a csokrot a szél. Ne kössünk sok virágot egybe. Akkor lesz jó és tartós a levendula, ha roppanós a szára. Ha illatpárnákat készítünk, Ildikó szerint a szárított levendula levelét és a szárát is érdemes összevágni, mert illatanyagban ezek gazdagabbak, mint a virágzat.

Fotók: Molnár Artúr

Nagy divatja van a fonatokat készítésének is: olyankor sem csak a levendula virágrészét használjuk. A szárat zölden kell összefonni, a virág a fonat végén megmarad. A fonatok kompozícióját a lakásban bárhová felfüggesztjük.

Köthetünk a levendulából csokrot is, romantikus látvány, ha nyári tearózsafajtákkal is összedolgozzuk. Arra kell törekedni, hogy tömör csokrot alkossunk, azaz egymást tartsák a virágfejek. így akár a vázában is száríthatjuk a csokrot. Egy hétig tegyünk alá vizet, hogy amíg friss, élvezzük színét és illatát, és csak később szárítsuk ki.

Lehet levendulából készíteni függönydekorációt is - tanácsolja Ildikó. Nyers állapotban kis kévékbe kötjük a levendulát és a füzéreket rádolgozhatjuk például csipkére. Tíz centinként kössünk, vagy ragasszunk fel egy-egy levendula köteget. Belógathatjuk az apró csokrokat ablakdísznek is, és ahogy a nyári meleg éri, illatozik, folyamatosan. Rendkívül dekoratív, ha gyöngyfüzért fűzünk, aminek a végére kis levendulacsokrot kötünk. Ezt kiakaszthatjuk a függöny elé, vagy gyöngyfüggönyszerűen tapadókoronggal az ablakkeretre. Készülhet a levendulából ajtódísz is. A kis kévéket rögzítsük dróttal, spárgával, vagy szalaggal koszorúalapra. Legjobb a moha, vagy szalmaalap, bár az ajtó mozgatásától a moha potyoghat. Fogjunk össze kisebb csokrokat és egymás után rögzítsük napsugár irányban, A koszorút középen masnival díszítsük. Szép és praktikus is: távoltartja a szúnyogokat.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!