Otthon

2014.04.14. 12:50

Kötött nyuszifigura húsvétra

Orbán Viktorné mindig is imádott kézimunkázni, a saját ötleteit megvalósítani. Nyuszifigurái mindenkit meghódítanak. Azt is elárulta, hogyan készíti a húsvét jelképét...

Sebestyén Lilla

Piroska néni egész életében alkotott, horgolt, varrt, kötött. Meséli: amikor lányainak, unokáinak valami szép dolgot szeretett volna ajándékozni, inkább megcsinálta maga, minthogy megvette volna. Az utóbbi években, azonban nem csak ruhákat készít, hanem apró babaházakat, babákat és a húsvét ünnep tiszteletére csibe és nyuszifigurákat készít, a saját ötlete alapján.

Egy kosárnyi kötött nyúl: a leírás alapján mi is elkészíthetjük (Fotó: Tósoki Attila)

A nyuszikat sima szemekkel köti, először elkészít egy 28 szemes téglalapot, amit hosszában összevarr és megtöm vattával, majd mindkét végét beszegi. Összehúzza a nyakrésznél az anyagot, amelyre később egy csinos vékony masnit köt, színes szalaggal. A szintén kötött kezeket, nyúlánk füleket, talpakat, és a nyuszi pofazacskóját utólag varrja rá a törzsre, aminek így már valóban kezd nyuszi formája lenni, bár ebben a stádiumban még meztelenek az apróságok, ezért Piroska néni a lány nyulakra kötött fodros ruhácskát ad, a fiú nyuszikra mellényt húz.

Ezután már csak az utolsó simítások következnek: cérnával „megrajzolja” a szemeket, és a szemöldököt.

Piroska néni az elmúlt években legalább nyolcszáz nyuszifigurát csinált, olyan rutint szerzett ebben, hogy röpke három óra alatt elkészül tapsifülessel.

Az ezerhez közeli számot hallva körülnézek a szobában, ahol mindössze tizenöt nyúl díszeleg a vitrinben és az asztalon lévő kosárkában is közel egy tucat. Hol a többi? Egyszerű: Piroska néni a barátoknak, unokáknak, dédunokáknak ajándékozza az elkészült darabokat. Ők szívesen fogadják a mama apró meglepetéseit...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!