Otthon

2014.10.27. 14:30

Künn az erdő, benn a béke

Szó szerint karnyújtásnyira élnek a természettől ebben a kis családi házban, amely minden kényelemmel felszerelt. Lakályos, vidéki.

Zsohár Melinda

Klasszikus parasztházat semmiképpen nem akart építeni magának Illés Szabolcs, ám ragaszkodott a tradicionális vidéki építészeti megoldásokhoz. A mostantól polgármesteri tisztet betöltő középiskolai tanár fiatalon már vezetőként dolgozott, otthona a nyugalom és a feltöltődés helyszíne. Így is tervezte, amikor megvásárolta a Kerekhegyen a telket, s elkezdte az építkezést a belterületi üdülőövezetben itt szinte az erdőben élnek párjával. Így ezen a helyen a négy évszak a maga teljességében átélhető, s élvezhető minden pompájával együtt. Nem csoda, hogy Erika is szívesen költözött Csákvárra szeretett Fehérvárjáról.

A ház külsőleg egyszerű, hasznos területe 101 négyzetméter, a garázs 20 négyzetméteres, kis terasz fogadja a belépőt. Szabolcs határozott kívánsága volt a parasztfödém, a sukorói ácsmester kiváló munkája. Gyönyörű mennyezetgerendás minden helyiség, kivéve a szabálytalan plafon-megoldású, csupafény nappalit. Itt egy fehérvári cég mélyzöld cserépkályhája kapott helyett, egy-egy csempe vadászjelenetet ábrázol. Nem véletlenül, Szabolcs maga is vadászik, miként felmenői. A folyosón a legértékesebb Illés István dédapja gímszarvas agancs- trófeája 1935-ből! A falakon a helyi Szekeres Károly finom csákvári rajzai láthatók.

Két évig csak a fafűtéses kályha adott meleget, noha bevezették a gázt, padlófűtés radiátor kombinációban működik a gázkazán. Külön mosókonyha van, kis fürdőszoba, háló- és vendégszoba (majdan gyerekszoba), s Szabolcsnak dolgozószoba. A nyitott konyhában valódi fa konyhabútor, s az ajtók is utóbbiakat magukat csiszolták, pácolták a házigazdák. Erika szereti a rendet, s ezt Joker cica is tudja, aki teljes jogú családtag.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!