Otthon

2015.02.23. 12:43

LED világítás: takarékosság egyedi hangulattal (x)

Napjainkban, amikor az energiaárak minden korábbinál magasabbak, legtöbben elsődlegesnek tartjuk az energiatakarékos megoldásokat. Nincs ez másként akkor sem, ha világításról van szó.

A piaci kínálatban számos lámpa típus helyet kap, és sokszor igen nehéz kiválasztani azokat a darabokat, amelyek a lakberendezési és a belsőépítészeti stílusnak is maximálisan megfelelnek. S ha már sikerült is letenni a voksot egyik vagy másik darab mellett, akkor sem mindegy, hogy mennyibe kerül majd az üzemeltetés. A LED világítás az elter.hu szerint is egyre többek körében keresett, hiszen használata rendkívül költséghatékony, és még a kezdeti magasabb árak ellenére is megéri mellette dönteni.

Kilencven százalékos energia megtakarítás is elérhető!

A téli hónapokban sokszor már délután négy-öt óra környékén sötét van, ilyenkor nélkülözhetetlen, hogy a megszokottnál tovább használjuk a mennyezeti, az asztali, vagy az álló lámpákat. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nyaranta ne lenne szükség ezekre, hiszen segítségükkel rendkívül otthonossá tehetjük a lakás egyes helyiségeit. Egy diszkrét fényforrás remek kiegészítő lehet beszélgetés, vacsora, televíziózás vagy egy romantikus este mellé. Fontos tehát, hogy energiatakarékosan álljanak ezek rendelkezésünkre akár napi több órás használat alkalmával is. A LED fényforrások a hagyományos izzókhoz képest elektronok felszabadulásával érik el a fény kibocsátást, tehát nem a fémszál felmelegedésével. Ennek köszönhetően akár kilencven százalékos energia megtakarítás is elérhető, ami cseppet sem elhanyagolható tényező manapság, amikor az energiaárak sokszor az egekbe szöknek.

100 ezer üzemóra csere nélkül!

Mindannyian ismerjük az azzal járó bosszúságot, amikor kiégnek az égők, és akár magas, nehezen megközelíthető helyeken is szükségessé válik cseréjük. A LED világítás nagy előnye, hogy akár 30-100 ezer üzemórát is bír, vagyis jóval meghaladja ilyen téren a halogén izzók, valamint a kompakt fénycsövek kínálta lehetőségeket. Ezzel egyidejűleg a karbantartási feladatok mellett sem mehetünk el, hiszen a LED fényforrások egyszeri beruházás és beüzemelés után nem kívánnak további karbantartást, tehát költség sincsen velük a továbbiakban. Mára nyoma sincs annak a tévhitnek, miszerint a fel-, és lekapcsolás megrövidíti az élettartamot, így a LED világítás e területen is bizonyított.

Napjaink trendjeit látva egyértelművé vált, hogy a világításnak mára sokkal több szerep jut, mint pusztán a funkció megvalósulása. Gondoljunk csak a sólámpa, a lávalámpa, az állítható fényerősséggel bíró állólámpa kínálatra, vagy a helyiség hangulatát alapvetően meghatározó mennyezeti lámpa választékra, és máris láthatjuk, hogy a manapság használt fényforrások jóval többről szólnak, mint pusztán a megfelelő fény megteremtéséről. Míg egyes országokban előnyben részesítik a mennyezeti világítást, addig máshol a hangsúly a kiegészítő világításon van. Abban azonban egyetértenek szakemberek és felhasználók is, hogy az energiatakarékos működés nélkülözhetetlen manapság, ehhez pedig a korszerű LED világítás bizonyul a legjobb választásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!