Otthon

2014.09.13. 15:16

Legszebb kert Fejér megyében (1.) - Enciánfa nyugtatja a szemet

Sokan küldtek be fotókat az Év kertje pályázatunkra. A legszebbnek ítélt tíz kertet mutatjuk be, végül olvasóink szavazatai döntik el, kié az idén a legszebb kert.

Gombkötő Gina

Nem messze a kisváros főterétől,egy kanyargós utcácskában találunk rá Ferencz Józsefék portájára. A 300 négyszögöles telek a szőlőhegyen ér véget. Ferencz József évekig szőlőt termesztett a borárólhíres vidéken, ma már barackosa van. Ám az a felesége,Ferenczné Ani érdeme,hogy a házat körülölelő pihenőkertben csodálatos látványtárul elénk. Ani azt mondja, ez a munka gyógyszer számára. Óriási örömét leli a növényekben,a legkülönbözőbb virágokban. Elhiszem: itt üldögélve az az érzésem, mintha csak nyaralnék. A kaput becsukva kizártuk a külvilágot, a kertben buján, dúsan tenyésznek a növények, szinte körülfolynak mindent.

Ferenczné Ani az elmúlt harminc évben több szegletben is kialakított egy-egy pihenőhelyet. Mindenütt más látvány tárul a szemünk elé. A teraszról belátni a hegyoldalt, középen harsogóan zöld fű. Körös körül pedig virágok:a kert lépcsőzetes, teraszos elrendezésű. Meg kell fogni a homokos talajt, mert a domboldalról lezúduló eső kimossa a növények alól... Ami elragadó ebben a kertben az az, hogy a bokrok, virágok, fácskák között különböző színű, levélformájú talajtakaró növények vannak. Ezek megfogják a földet, megakadályozzák a gyomosodást,és ezektől hat olyan buján zöldellőnek itt minden: sőt, némely talajtakaró kedves virágot is hoz. Ani szereti a borostyánt is: amikor elöregedett a kert két fenyőfája, nem vágták ki tőből: Ani a törzsét befuttatta borostyánnal, ami jól megfér a kedvencemmel, a trombitafolyondárral. Ani szerint nem kell félteni, igaz,nehezen kapaszkodik meg, de aztán valóságos lugast lehet belőle kialakítani.

Ez a hívogató pad a kiskerti tó mellett van: hallani a vízcsobogását is. Fotó: Horváth Renáta

Mélybordó futórózsa a borostyánnal együtt ad boltíves keretet az egyik kerti pihenőhelynek: a másik pad környéke azért megkapó, mert onnan meg a csodálatos enciánfa látványában gyönyörködhetünk. A kerti hortenzia annyira jól érzi itt magát, hogy ott bukkan fel, ahol a kertész nem is számít rá. Piros virágokat hoz a gránátalmafa, hatalmas fejű nemesített hortenziák teremnek az árnyékban. Az előkertben egy padon hallgathatjuk a víz csobogását, a tavacskában a tündérrózsa levelei között színes halacskák bukkannak elő: át is telelnek a tóban.A ház asszonya azt mondja,ő már nem is nagyon ültet ide új növényt, inkább ritkítja a meglévőket. Mert a szakértelmének gondoskodásának hála, itt mindegyik rettenetesen jól érzi magát...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!