Otthon

2016.12.12. 21:16

Legyen ünnepi az asztal!

Minden háziasszony különös gondot fordít a karácsonyi menüre, már jó előre megtervezi, hogy mit tálal fel a családnak. S persze, arra törekszik, hogy ki-ki találjon az ételek között kedvére valót.

Gábor Gina

A karácsonyi menühöz azonban ünnepi asztal is illik! A divat persze, folyton változik, minden esztendőben új meg új struktúrájú, mintájú anyagok válnak trendivé, de sokan ragaszkodnak a hagyományokhoz. Bárhogyan döntünk, a legfontosabb, hogy figyeljünk oda az abrosz és az étkészlet harmóniájára - ha díszes étkészletet használunk, akkor keressünk inkább egy visszafogott, egyszerűbb darabot. Ne féljünk egyszínű abroszt használni, amit feldobhatunk díszes asztalközéppel, szalvétákkal.

Kováts Judit edénykészlete, Gulyás Antalné szövött terítőjén Gelencsér Julianna csuhéangyalaival: a szép együttest a kézművesek egyik korábbi tárlatán fotóztuk le. Inspirációnak most is kiváló Fotó: FMH-archív

Gyönyörű és ünnepi a fehér terítő is: a legtöbben ilyenkor veszik elő a nagyanyáiktól örökölt, féltve őrzött damasztabroszt. A megye és Fehérvár kézművesei advent idején minden esztendőben kiállításon mutatják be munkáikat. Évről évre kiderül, hogy Fejér megyében a hagyományos, fehérhímzéssel készült terítő mennyire elegáns és szinte minden étkészlethez illik. De a kézművesek kiállításán mindig látunk olyan szépséges szövött darabokat is, amelyek igazolják, hogy a kevesebb több, a visszafogottság, a finom, egyszerű minták mindig nyerőek.

A legtöbb családban ilyenkor ünnepi étkészlettel terítenek, gyakran előveszik a régi porcelánokat. Nos, a kézművesek munkáit ismerve bízvást állíthatjuk, hogy egy-egy mázas cserépedény-készlet is hívogatóvá varázsolja az asztalt. Karácsonyi díszt mi magunk is készíthetünk természetes anyagokból. Használjuk a kreativitásunkat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!