Otthon

2016.12.19. 16:10

Már 111 éve ajándék a plüssmaci

Székesfehérvár - Igaz, nem sok, de van azért néhány, karácsonyi ünnepkörhöz kötődő tárgy a helyi múzeumokban. Ezek egyike a Teddy-mackó, ami több, mint egy évszázada az ajándékozás elmaradhatatlan szereplője.

Kocsis Noémi

Nagy Veronika, a Hetedhét Játékmúzeum munkatársa a közelmúltban külön előadást is szentelt az általa kutatott történetű játékmackónak, ebből a klasszikus játéktípusból ugyanis több darab is megtalálható a Hetedhét, Moskovszy Éva által alapított gyűjteményében - ezek a nagy, nemzetközi mackógyártó cégek közül zömében a németországi Steiff termékei.

A székesfehérvári Hetedhét Játékmúzeum/Moskovszky-gyűjtemény egyik helyes játékmackója Fotó: Hetedhét Játékmúzeum

A magyarországi játékpiacon nagyjából ezeket lehetett a gyűjteményalapító gyermekkorában kapni. Mint idevágó tanulmányában Nagy Veronika is leírja, egy igazán egyedülálló cégről és egy nagyon különleges nő történetéről van szó egyben, amely nem csak a Teddy- mackóról, hanem a családi összefogás erejéről és bizony a nők emancipációjáról is szól.

Arról, hogyan lett az 1847-ben született wüttenbergi kislány, a gyermekparalízis miatt egészen kiskorában tolószékbe kényszerült és mozgáskorlátozott Margarethe Steiff képzett varrónő, majd nővéreivel közösen szabászati vállalkozó, állatjáték-tervező és gyáralapító. A cég egy kis varrószobából indult és nemzetközi vállalat lett belőle, utóbbi ma is a Steiff család tulajdonában van. Jelszavuk kezdettől a Margarethe által hangoztatott mottó volt: A gyerekeknek csak a legjobb elég jó".

Elvis Presley lazítás közben, otthonában, a híressé vált 1956-os Phillip Harrington-fotón – természetesen játékmackókkal
Fotó: FineArtAmerica

De mielőtt szólnánk a gyártásról, lépjünk vissza egy kicsit, nézzük meg, ki, illetve mi is az a Teddy-mackó?

- Függetlenül attól, hogy valóban Teddynek hívják-e, a Teddy-mackó a klasszikus plüss (kitömött) játékmackót jelenti - ad magyarázatot Nagy Veronika muzeológus. De ez egy jelenség, sokkal több, mint játék. A történeti-társadalmi összefüggés segíthet hozzá ahhoz, hogy megértsük a jelentőségét és a népszerűségét. Ennek segítségével fejthetjük meg, hogy mit váltott fel, milyen űrt töltött be, és miért tudott maradni. Mert bár megváltozott körülményekhez és igényekhez igazodva, de ma is jelen van a játékkereskedelemben.

Vajon mi lehet a titka? - teszi fel a jogos kérdést a szakember is. S tényleg: amikor ma olyannyira uralja a piacot az elektronikus, interaktív és még ki tudja, milyen modern igényeket kielégítő játék, mitől ilyen örök-népszerű még mindig a bumfordi medvebocs?
- Miért van az, hogy ő a gyermekkori kedvenc, sőt bizalmas barát, és aztán még felnőtt korunkban is úgy gondoljuk, hogy egy újszülöttnek egy nagyméretű játékmackó a legjobb ajándék? Mitől vált kultikus tárggyá?

Nyilván létezik gyermekpszichológiai magyarázat is: a kicsiknek minden korban fontos az ölelés, a meleg, a babusgatás, az odabújás, a puha tárgyak. Sokan ezt mégsem egy babától várják el, így még ma is rengeteg rajongója van a játékmackóknak. Gyűjtik gyerekek és felnőttek, nők és férfiak. Amit manapság Teddynek nevezünk, Amerikából ered (az elnök Theodore Roosevelt gyerekkori becenevéről kapta nevét a mackóváltozat), ám Magyarországon a múlt század elején-közepén nem ez volt a jellemző típus, hanem inkább a már említett Steiff-féle, amelyet a gyár tulajdonosai évtizedeken át fejlesztettek és módosítottak.

Csúcstermelésről esetükben 1906 után beszélhetünk a lassan nemzetközivé emelkedett német gyártó esetében. Mint a muzeológus rámutat, a Teddy-hullám 1906-1908. között érte el a csúcspontját, világszerte mackó-őrület tört ki, és a Teddy-mackó rendkívül népszerű fotózási kellékké vált. Még maga az elnök Roosevelt is a mackót választotta kabalának országjáró újraválasztási kampánykörútjához. A fotózkodási kedv az idő múlásával sem csökkent, hanem inkább fokozódott, napjainkig megfigyelhető a sztárok kapcsán. Szerepelt képen Teddyvel például Karl Lagerfield német divattervező; de Elvis Presley is.

Szóval nyugodtan tegyük csak be a karácsonyfa alá a magunk bumfordi, szőrmók maciajándékát - hagyománytisztelők és egyben trendkövetők is leszünk általa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!