Otthon

2014.12.22. 17:01

Mariann mézeskalácsai sok titkot rejtenek

Modernitás és hagyomány ötvöződik mézeskalácsaiban, amelyek amellett, hogy gyermekkorunk ünnepeit idézik, az új világ új igényeinek is megfelelnek. Bata Balázsné mézeskalácsai nem egyszerű sütemények: bennük van a család, a tradíció, az alkotás vágya, öröme és persze egy kis titok.

S. Töttő Rita

A mézeskalács lehet ünnepi desszert. Lehet a karácsonyfa dísze, éke. Valamint ajándék és üzenet is. Bata Balázsné Mariann jól tudja ezt, ahogy azt is: bármely okból készül is a mézeskalács, mindnek az elkészítéséhez másként kell hozzáfogni. Mariann egyébként nem szimplán gyúr, kever, szaggat és díszít. Ő kigondol és alkot, akár egy művész.

Bata Balázsné Mariann ötleteit a „közös kalapból” meríti: a családi és a népművészeti hagyományokból, valamint a modern világ új motívumaiból. Ettől olyan különlegesek, szépek és mégis hagyománytisztelőek az alkotásai. Mariann sugárzó, mosolygós, amolyan örökfiatal hölgy, akiről simán gondolhatnánk, hogy a harmincas éveit tapossa. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy öt gyereket szült, akik közül a legidősebb harminc, a legfiatalabb tizenhárom éves.

– Az eredeti szakmám mezőgazdasági üzemszervező üzemmérnök – árulja el. Elég távoli emlék azonban ez már, ugyanis gyermekei sorban születtek, s az első négy felnevelkedéséig otthon volt velük. – Ezután pedig már kiestem a szakmából és addigra rájöttem arra is, hogy nem ez az én utam. Ekkor kitanultam egy másik szakmát, és fogászati asszisztens lettem.

Az otthon töltött idő alatt kezdett el sütögetni, még gyerekkori emlékeit felhasználva, amikor édesanyjával együtt töltött sok időt a konyhában.

– Egyszer, amikor ajándékot kellett vinni az iskolába, úgy döntöttem, nem vásárolunk, hanem készítünk valamit. A mézeskalácsra esett a választásom. Így kezdődött az egész, mivel az anyukáknak nagyon tetszett, amikor bevittük az iskolába a kész süteményeket. Ezután a mézeskalács készítés már több lett, mint hobbi – emlékszik vissza a kezdetekre.

Bata Balázsné Mariann mézeskalácsai illatukban, ízükben és formájukban is sok titkot rejtenek (Fotó: a szerző)

Mariann később bekerült a Fehérvári Kézművesek Egyesületébe is, ahol nagyon sok segítséget kapott. Mariann alkotásai kicsit a népművészet felé hajló, de már modern formákat is ötvöző munkák, amelyekben az alkotó szívesen használja például a hópihe újkori motívumait és a szív hagyományos népművészeti elemeit is. De süteményei között megtalálható a huszár, („nincs vásár huszár nélkül” – mondja), a Betlehem, az ajándéktartó doboz, Shrekből Mézi, szívek, karácsonyfák, hópelyhek, egyszóval minden, ami a karácsonyi ünnepkörhöz, a téli időszakhoz vagy épp a mézeskalács hagyományokhoz köthető.

– Az az ember lehet igazán elégedett, aki az élet több területén is jól érzi magát. Nekem ott van a család, a fogászat és a mézeskalács is. Egyszer egyikhez, máskor a másikhoz tudok visszavonulni, és ez nagy megnyugvással tölt el – teszi hozzá.

Az élethez ez a receptje, a mézeskalácshoz valót viszont teljesen nem árulja el. Azt ugyanis nem szokás kiadni, s hát egyébként is, ahány ház, annyi szokás. De azért nem maradunk tanács nélkül: – A fahéj legyen túlsúlyban, ne a szegfűszeg, mert az kicsit émelyítővé teszi. A boltban kapható mézeskalács fűszerkeverékekből tegyünk egy keveset és adjunk hozzá még egy kis fahéjat, mert az lágyabb ízt ad – tudjuk meg Marianntól, ahogy azt is, hogy amikor karácsonyfadísznek készít mézeskalácsot, mindig egy kicsit keményebb tésztát gyúr.

Jó hír, hogy tudjuk szabályozni a tészta puhaságát: amely a margarin, méz és szódabikarbóna mennyiségén múlik. Ha ezekből kevesebb van benne és inkább több cukrot teszünk bele, akkor keményebb anyagot kapunk. A cukormáz tojásfehérje, porcukor, egy kevés ecet és étkezési keményítő keveréke, ebből lesz a díszítő anyag.

– Ebből kiveszek egy keveset, azt pár csepp vízzel kikeverem s így egy terülőbb, hígabb anyagot kapok. A mézeskalácson először készítek egy kontúrt a sűrűbb mázzal, majd a hígabb anyagot ráterítem. Így nem tud lefolyni a tésztán a máz. Ezt érdemes gyorsan megszárítani – hangzik a jó tanács a díszítéshez. A mézeskalácsra egyébként bármit lehet festeni, Mariann a hópihéket, a kacskaringót szereti. Ám ha valaki azt hiszi, hogy az alkotó karácsonyfája csak úgy roskadozik a sok csodás művészi mézeskalács dísztől, nagyon téved.

– Az enyém olyan, mint a cipésznek a cipője. Mire eljön a karácsonyfa díszítésének pillanata, addigra nekem már nem marad egy sem. Inkább elajándékozom, hiszen nagy a család.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!