Otthon

2014.08.18. 19:35

Legszebb kert Fejér megyében (7.) - Még a fügefa is bőven terem

Sokan küldtek be fotókat az Év kertje pályázatunkra. A legszebbnek ítélt tíz kertet mutatjuk be sorozatunkban. Végül olvasóink szavazatai döntik el, kié az idén a legszebb kert.

Gábor Gina

Mindössze négy év alatt teremtett vonzó kertet Márfi József és felesége, Gizka. A fiatalos nyugdíjas házaspár Budapestről, a Pasarétről költözött ide, és nem bánják, hogy falusiak lettek... A félkész házba szerettek bele, rusztikus otthont varázsoltak belőle, no és a kertjükben is ez a természetesség uralkodik: Márfiék nem szeretik a túl szabályos, gondosan megkomponált kerteket, Mesélik, nem volt itt semmi: ugyanolyan szántóföld volt a terület, mint amilyen mellette húzódik. Ám a növények hamar meghálálták a gondoskodást, és kiváló a föld is. Különösen szép a ház terasza felől elénk táruló látvány: rusztikus lépcső vezet le a kövekkel megtámasztott emelkedőről, körülötte virágok, bokorrá nőtt fűszernövények. A rozmaringaz télen folyton virágzott, a tárkony már mindent eltakar, a menta imádja a helyét. A harangláb buján terjeszkedik, a minirózsából szépséges bokor fejlődött.

Az azért kiderül: Márfiék nem ma kezdték a kertművelést, pasaréti házukhoz is tartozott egy tercia, és költözéskor el is hozták kedvenc növényeiket. Például a fügefát, ami a ház déli oldalában hatalmas, ízletes gyümölcsöket terem. Ezen a védett területen jól érzi magát az örökzöld magnólia is, ami óriási, fehér virágokat hoz, de a télálló banán is szépen nő. A japán birs, a csavarfűz, az orgona és a szilvafa is a pasaréti birtokról való. Azok a gyümölcsfák, amelyeket ide vásároltak, kicsik még, de meglepően szép terméseket hoznak. Szeret náluk a kerti bambusz, óriásira nő a lila virágú díszhagyma, amelynek magjából mindeki kér, aki csak meglátja.

Hátul kialakítottak egy kis veteményest, mellette pedig egy nyári konyhát, ahol főzni, sütögetni lehet.

A veteményes bejárata pedig lugasként felfuttatott szederbokor, amin az idén különösen gazdag a termés: feketéllenek az ágak a gyümölcstől. A sütögető helyhez kialakított pergolára kivit futtattak fel, még néhány év és buján benövi, ráadásként még üdítő, fanyar gyümölccsel is szolgál...

Megnézem Márfiék kaktuszgyűjteményét, konstatálom, hogy náluk az ablakba tett orchidea sem kényeskedik. S azt is, hamarosan szüretelhetik a homoktövis bogyókat. Márfiék lefagyasztják a fanyar ízű bogyót, amelyet kiváló immunerősítőként tartanak számon.

Ez a kert biztatást ad: nem kellenek ahhoz évtizedek, hogy egy pusztaságból kedves birtok formálódjon. elég a jókedv, a lendület és a növényszeretet: náluk pedig ebből nincs hiány.

Címkék#kert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!