Otthon

2015.06.15. 13:05

Mesébe illő építkezés - A nagyszülőknek készült, az unokák is otthonuknak érzik

Nem sokan élik meg mesébe illő történetként otthonuk tető alá kerülésének folyamatát. A kevesek közé tartozik Kővári Judit, aki állítja, mind az engedélyeztetési eljárás során, mind az építkezés valamennyi fázisában csak segítőkész, együttműködni akaró és tudó szakemberekkel találkozott.

Dávid Erzsébet

Ennek köszönhető, hogy optimális időben elkészült az elsősorban a szüleinek építtetett, az egyik idei Fejér Megyei Építőipari Nívódíjat elnyert lakóház, s, hogy az építkezésre kellemes emlékként gondol vissza. A 2007-ben épült öreghegyi lakóház azonban nemcsak a tervezés és a kivitelezés gyorsasága, szervezettsége miatt példaértékű. Elismerésre méltó a külső megjelenése, belső tereinek kialakítása, s a házat körbefogó kert szépsége.

– Olyan házat szerettünk volna építeni, amely méltó otthonul szolgál a szüleinknek, megfelel az igényeiknek és az életmódjuknak, de alkalmas arra is, hogy a teljes családnak kényelmet nyújtson. Emellett jól illeszkedik a környezethez, ötvözi a hagyományos és korszerű építészeti stílusjegyeket, s nem hivalkodó. Szerencsére sikerült megtalálni azt a tervezőpárost és kivitelezőt, akik meg tudták valósítani az elképzeléseinket. Meggyőződésem, hogy nem csak a szakmai tudásukat, hanem szívüket, lelküket is beleadták a munkába. A terveket Csernik Tamással közösen készítő építész, Plájer János, valamint az épület kivitelezője, Unyi Ferenc édesanyám tanítványa volt a Jáky József Szakközépiskolában. Mindegyikükkel nagyszerűen lehetett együttműködni, problémamentes volt a kapcsolatunk – magyarázza Judit.

Az egykori „Jákysok” által tervezett, s felépített ház a megyei építőipari nívódíj bizottság tagjainak a tetszését is elnyerte. Az elismerés odaítélését egyebek között azzal indokolta a főként építészekből álló zsűri – amelynek munkájában részt vett a megyei főépítész is –, hogy „tökéletes harmónia jelentkezik az épület külső megjelenése, belső kialakítása és az ingatlan zöldterületeinek rendezettsége között.”

A kapun kívül nem sokat látni az épületből. A ház a telek belseje felé „nyílik” ki, de a belül kerülő látogató előtt már teljes szépségében kibontakozik az egyszerű vonalvezetésű, elegáns épületegyüttes. Kívül nagy teraszok, zöld tetők, intim pihenőhelyet rejtő pergola, játékra, közös étkezésre csábító fedett „beugrók”, belül pedig funkcionálisan jól egymásba kapcsolódó impozáns, tágas belső terek, helyiségek jellemzik a lakóházat. Az épület alsó szintjén a korszerű berendezésekkel, gépekkel felszerelt barátságos konyha, a vele egy légtérben levő étkező és a tágas nappali a szülők kényelmét szolgálja, illetve a családi közösségi élet színtere, az emelet – ahova térplasztikai elemnek is beillő, elegáns lépcső vezet –, a rendszeresen hazalátogató gyermekeké és családjuké.

A nyár és a vakáció beköszöntével a szokottnál is gyakrabban időznek a házban az óriási ping-pong és csocsó csatákat vívó unokák, akik nemcsak szeretik, hanem otthonuknak is érzik a nívódíjas épületet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!