Otthon

2014.04.14. 12:50

Mikor érdemes beszerezni a tűzifát?

Sok háztartásban még áprilisban is tüzelnek, így nem ürültek még ki a tárolók. Ám a hirdetésekben már a jövő télre árusítják a fát. De érdemes-e ilyen korán beszerezni?

Fejér Megyei Hírlap

Trencsényi Dávid egy erdőgazdálkodó családi kisvállalkozás tagja, aki édesapjától is sok szakmai útmutatást kapott. Úgy látja, a tűzifát ajánlott 5-6 hónappal a fűtési szezon előtt megvásárolni. Ám nem mindegy, milyen fát vásárolunk, és hogyan tároljuk.

Jó minőségű tűzifát kizárólag olyan telephelyről szerezzünk be, ahová legálisan kerül a fa. (Vannak területek, ahol a kivágott fák helyett mindig újakat is telepítenek.) Trencsényi Dávid arra biztatja a tűzifa vásárlókat, hogy mindig legyenek jelen a számukra szállított tüzelő mérlegelésénél: a komolyabb telephelyeken digitális mérleget használnak. Azt mondja, tűzifának az akác és a tölgy a legkiválóbb. A tölgy magas hőértékű, parázslóan égő fafajta. Az akác égése során kevesebb parázs keletkezik, de fokozott elővigyázatossággal használható például nyílt kandallók esetében is, mert égés közben szikrásan pattog. A tölgyön és akácon kívül a látványkandallókba ajánlja a nyírfát, mivel ez a fa gyönyörű kék lánggal ég, a benne lévő cukortartalom miatt.

Trencsényi Dávid a fa aprítására szolgáló géppel (Fotó: Koppán Viktor)

Fontos, hogy szellős helyen, letakarva tároljuk a fát, hogy közvetlenül ne érhesse nedvesség, így a víz el tud párologni belőle. A nedves fa tüzelése gazdaságtalan, mivel a tökéletlen égés miatt a fagázok eltávoznak a kéményen át, amely így könnyen bekormolódik.

A tavasszal, nyáron beszerzett tűzifát mihamarabb fel kell darabolni: a szépen, sorban összerakott hasábok így jól kiszáradnak következő fűtési szezon kezdetéig.

Címkék#tűzifa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!