Otthon

2014.07.14. 09:56

Mire figyeljünk téglaépítésű lakás vásárlásakor? (x)

A lakásvásárlás számos kérdést felvet, és legyen szó akár panelről, akár téglaépítésű ingatlanokról, érdemes tisztában lenni mindazzal, ami segíthet a legmegfelelőbb döntés meghozatalában.

Az anyagiak megteremtése még korántsem biztosíték arra, hogy leendő otthonában valóban jól is fogja magát érezni, és ami talán még fontosabb, hogy nem bánja meg utólag a vásárlást. Nem feltétlenül a korábbi tulajdonos hibája, ha nem hívja fel figyelmünket azokra a sarkalatos pontokra, melyekkel probléma adódhat, hiszen lehet, hogy például öröklés kapcsán, a lakást saját maga által nem használtan maga sem tudja, milyen hiányosságokkal kell számolni az ingatlan esetében. Az ingatlantájoló szakemberei is azt javasolják, hogy az eladó téglalakás hirdetések közül ajánlott minél többet kiválasztani, személyesen megnézni azokat, így jobb eséllyel bukkan rá az ár, kialakítás, műszaki megoldások és állapot szempontjából is ideális ingatlanra.

A panellakások hátrányaival mindannyian tisztában vagyunk, és legtöbben a téglaépítésű ingatlanokat részesítjük előnyben. Mielőtt azonban az első ajánlatra igent mondana, és az alacsony árakat misztifikálva nem kívánna lemondani az első látásra megszeretett ingatlanról, érdemes átgondolnia, hogy az valóban megfelel-e igényeinek, és olyan állapotban van-e, ami egyenes arányban van az árakkal. Cikkünkben ahhoz igyekszünk segítséget nyújtani, hogy az utólagos bosszankodást elkerülve körültekintően tudjon választani a téglaépítésű lakások közül.

A lakásba lépve érdemes először a falakat megnéznie. A kisebb repedések még természetesnek mondhatóak, de ha több, nagyobb és egymással párhuzamos vonalból álló repedést észlel, akkor az a ház süllyedésére utalhat, vagyis nem érdemes több időt pazarolnia egy statikailag bizonytalan ingatlanra.

Ha nem kíván azonnal nyílászárókat cserélni, a fa alapanyagúakat célszerű szemügyre vennie. Ha elszíneződtek, korhadnak, lehet, hogy szuvasak, vagyis a megfelelő hőszigetelést valószínűleg nem tudják majd biztosítani. A vételárat kezelje ebben az esetben úgy, hogy tisztában van a felújítás szükségességével. Még ha nem is figyel különösebben, a jellegzetes dohos szag könnyen felismerhető, és egyértelműen penészesedésre, valamint ezzel együtt szigetelési problémákra utal. Az építési hiányosságokból eredő hőhidak szintén rossz hatással vannak az ingatlan belső mikroklímájára, csakúgy, mintha az előző lakók a helyiségekben dohányoztak. Egyetlen festés szinte biztos, hogy nem tudja majd a falakba ivódott dohányszagot eltüntetni.

A téglaépítésű lakásokkal kapcsolatban sokan úgy vélik, hogy mind a nyári, mind a téli időszakban előnyösnek bizonyulnak a hőmérséklet szempontjából. Tény, hogy nem kell annyira tartani a falak felmelegedésétől a forró hónapokban, de a hideg ellen ez az alapanyag még nem garantálja a védelmet. Nem csak a szigetelésre, és a homlokzat állapotára érdemes odafigyelni, hanem régebbi építésű ingatlan esetében az ingatlantajolo.hu hozzáértő profijai is javasolják, hogy a vízvezetékeket, a csöveket és a villamoshálózat állapotát is vegye figyelembe a választásnál.

A sikeres lakásvásárláshoz persze mindez még kevés, hiszen megéri az olyan elsőnek talán apróságnak tűnő dolgokra is odafigyelnie, mint a környék, a szomszédság, a közelben zajló, esetlegesen zavaró tevékenységek, a közlekedési lehetőségek, az üzletek, oktatási intézmények, szolgáltatók közelsége. A használt téglaépítésű ingatlan kétségtelenül jó választás lehet, de kizárólag akkor, ha a megtekintések alkalmával odafigyel a részletekre, és nem impulzus vásárlóként fizet ki több millió forintot leendő otthonára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!